Jennie Walldén om kärleken till det asiatiska köket
Jennie Walldén fick förut ofta frågan hur det kommer sig att hon blivit något av en ambassadör för det asiatiska köket i Sverige. Hon har visserligen sina rötter i Sydkorea, men adopterades till Sverige och Kristianstad som barn.
– Ja, men jag var ändå sex år gammal när jag kom till min svenska familj, och som litet barn i Sydkorea hade jag fått vara mycket med min mormor i köket. Så min svenska mamma, som också var matintresserad, såg maten och matlagningen som en brygga till mig, berättar Jennie.
Min svenska mamma såg maten och matlagningen som en brygga till mig.
Jennies svenska mamma Berith skaffade en koreansk kokbok utgiven på engelska och översatte recepten. Nästa steg blev att lista ut vad de olika ingredienserna var för något – och inte minst hur hon skulle få tag på dem…
–Det här var 1982, innan internet, och svenska folket visste knappt vad chiliflakes var… Så maten smakade säkert inte precis som i Sydkorea, men lite likt blev det nog ändå!
Strax efter Jennies ankomst till sitt nya hemland satte mamma Berith och pappa Hasse Jennie och hennes två äldre syskon i bilen och körde hela vägen från Skåne till Stockholm för att gå på Sveriges då enda koreanska restaurang, Arirang i Vasastan. Hela familjen älskade deras specialitet bulgogi, och Jennie började så småningom laga rätten själv, till både familj och vänner, som alla också tyckte mycket om den.
För varje koreansk rätt jag lärt mig laga har jag känt mig mer som en hel människa.
Maten blev alltså en väldigt viktig del av Jennies barndom. För även om hon hamnade i en jättefin svensk familj var det förstås traumatiskt att lämna sitt hemland Sydkorea, sin mamma och sin älskade mormor. Hennes pappa ville inte gifta sig med hennes mamma, och som ”oäkta” barn i Sydkorea på den tiden levde man helt utanför samhället. Det betydde ingen skola – inte ens grundskola – ingen sjukvård och små möjligheter till ett hyggligt jobb. Jennies koreanska mamma kom från landet men lyckades bli den första kvinnan i släkten att studera på ett elituniversitet tack vare stipendium, och för henne var det otänkbart att hennes dotter inte skulle få gå i skola. Hon tog därför det tunga beslutet att adoptera bort Jennie, som givetvis blev förtvivlad men ändå någonstans blev tvungen att förstå varför. Hennes strategi i det nya hemlandet blev att så fort som möjligt passa in och bli svensk.
– Det var så viktigt för mig att jag under barndomen blundade för det koreanska i min bakgrund, men när jag blev lite äldre och lagade maten från mitt födelseland kunde jag känna stolthet. För varje koreansk rätt jag lärt mig laga har jag känt mig mer som en hel människa…
Familjen Walldén utvecklade även intresset för asiatisk mat genom besök på den lokala kinarestaurangen, där storasyster också sommarjobbade. Jennie minns ännu känslan när hon insåg att det fanns en annan, hemlig meny för asiatiska gäster, och hur annorlunda den maten smakade. En ny värld öppnades och Jennie tyckte nog att det var lite synd att svenskarna fick hålla till godo med den tamare versionen av asiatisk mat. Sedan dess är Jennies passion asiatisk mat för alla, och snart kommer hennes femte kokbok, denna gång på temat nudlar.
Min ambition är att svenska folket ska bli lika bra på att svänga ihop en nudelrätt som en pastarätt.
– Jag har märkt att många gillar nudlar men att de tycker det är svårt att få till det, att många är lite osäkra. Min ambition är att svenska folket ska bli lika bra på att svänga ihop en nudelrätt som en pastarätt. Om jag kan hjälpa folk att utmana sig själva lite i köket och få en bättre matvardag, då blir jag glad, då har jag lyckats!
Men naturligtvis åt man inte enbart asiatiskt hemma hos Jennie – hon älskade mammas köttbullar med pressgurka och gräddsås precis som alla andra svenska barn. En annan kulinarisk passion som Jennie har utvecklat med tiden är den för det italienska köket, efter ett år som utbytesstudent utanför Venedig.
– Ja, Italien är mitt tredje hemland! Jag pratar flytande italienska och reser dit två gånger per år. Italienare brukar säga att jag varit på fler platser i Italien än vad de har.
Plötsligt satt jag där på en restaurang omgiven av språk, människor och dofter från min tidiga barndom.
Jennie har även besökt Sydkorea flera gånger med jämna mellanrum, dessutom bott där för att plugga koreanska. Hon drog sig för att åka tillbaka dit ända tills hon pluggat färdigt och blivit ”vuxen”. Men så en sommar när Jennie bilade med vänner i USA hamnade hon av en slump i Koreatown i Los Angeles, tack vare en felkörning.
– Plötsligt satt jag där på en restaurang omgiven av språk, människor och dofter från min tidiga barndom. Det var ju en lightversion av Sydkorea, men ändå så välbekant. Jag började storgråta, och det var där min längtan att åka tillbaka föddes.
Jennie Walldén
Ålder: 46 år.
Bor: Tygelsjö.
Familj: Maken Jonas och barnen Douglas och Dante.
Gör: Kock, kokboksförfattare och krögare. Driver krogen Namu i Malmö.
Aktuell: Med nya kokboken Nudlar, som kommer den 3 oktober.
Jennies 3 favoriträtter
Thai drunken noodles
Heta och supergoda med kyckling, vitlök och thai basilika.
Tonkatsu
Japansk schnitzel med krämig kålsallad – en favorit även hos mina barn.
Biff tagliata med rostad vitlökssås
Italiensk klassiker där jag lagt till en god sås, så svenskarna ska bli glada!
Foto: Petter Bäcklund