Kanelkaka med glasyr och kokos
31 jan, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Bjud på kanelkaka med glasyr och kokos i perfekta bjudbitar, som gjorda för att ätas med en koppa kaffe.
Annons
Kanelkaka med glasyr och kokos
Perfekta bjudbitar, lätta att baka och att ta med.
Annons
40 bitar
Tid: 25 minuter + tid i ugnen
Du behöver:
300 g smör
3 dl standardmjölk
6 ägg
Drygt 4 dl (375 g) strösocker
6 ²/³ dl (400 g) vetemjöl
1–2 msk malen kanel
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
Kanelglasyr:
150 g smör
½ dl standardmjölk
1–2 msk kanel
1 msk farinsocker
Drygt 4 dl (250 g) florsocker
Garnering:
1 dl riven kokos
Gör så här:
- Värm ugnen till 175° och klä botten av en stor ugnsform, 25 x 40 cm, med bakplåtspapper. Smält smöret och blanda ner mjölken. Låt svalna till fingertemperatur.
- Vispa ägg och socker luftigt med elvisp. Blanda vetemjöl, kanel, vaniljsocker, bakpulver och salt i en annan skål, sikta ner i äggsmeten och rör försiktigt ihop.
- Tillsätt smörblandningen och rör ihop till en sammanhållen smet utan klumpar. Häll ner smeten i formen och grädda i ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna på ett ugnsgaller under tiden du blandar glasyren.
- Kanelglasyr: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk, kanel, farinsocker och florsocker och rör ihop till en jämn glasyr. Pricka små hål på ovansidan av kakan med en gaffel och fördela glasyren i ett jämnt lager över kakan.
- Strö kokos över och låt stå kallt i minst 2 timmar, gärna längre. Dela sedan kakan i 40 små fyrkantiga bitar och servera.
Foto: Columbus Leth
Annons