Kantarellsoppa med krondill och rotfrukschips
07 jul, 2023
AvAnna Wendt
Äntligen börjar skogens guld titta fram och vad passar då bättre än en kantarellsoppa med krondill och rotfruktschips?
Annons
Kantarellsoppa med krondill och rotfrukschips
Sensommarens guld sätter smak på den krämiga soppan.
4–6 bufféportioner
Annons
Du behöver:
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
500 g kantareller
2 msk smör
1 ½ dl vitt vin
6 dl vatten
3 msk kantarellfond
2 dl vispgrädde
1 msk citronsaft
Salt
Nymald svartpeppar
Topping:
Ca 150 g färska kantareller
Krondill
En näve rotfruktschips
Gör så här:
- Skala lök och vitlök och hacka fint. Ansa och skär de största kantarellerna i mindre bitar. Stek kantareller, lök och vitlök i smör i en stekgryta tills svampen är gyllene och löken mjuknat. Tillsätt vinet och låt koka in någon minut. Tillsätt sedan vatten och fond och låt koka under lock i ca 15 minuter. Mixa soppan slät med stavmixer. Tillsätt grädde och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
- Ansa kantarellerna och stek dem gyllene i smör i en medelvarm stekpanna. Smaka av med salt och svartpeppar. Toppa soppan med de nystekta kantarellerna, krondill och rotfruktschips och servera genast.
Foto: Lisa Björner
Annons