Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Kantarellsoppa med krondill och rotfrukschips

07 jul, 2023
AvAnna Wendt
Recept på kantarellsoppa med krondill och rotfruktschips
Äntligen börjar skogens guld titta fram och vad passar då bättre än en kantarellsoppa med krondill och rotfruktschips?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Fem svampar som är lätta att hitta och riktigt godaBrand logo
Fem svampar som är lätta att hitta och riktigt goda

Kantarellsoppa med krondill och rotfrukschips

Sensommarens guld sätter smak på den krämiga soppan.

Satsa på en kantarellsoppa med krondill och rotfruktschips till kräftskivan

4–6 bufféportioner

Annons

Du behöver:

1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
500 g kantareller
2 msk smör
1 ½ dl vitt vin
6 dl vatten
3 msk kantarellfond
2 dl vispgrädde
1 msk citronsaft
Salt
Nymald svartpeppar

Topping:

Ca 150 g färska kantareller
Krondill
En näve rotfruktschips

Gör så här:

  1. Skala lök och vitlök och hacka fint. Ansa och skär de största kantarellerna i mindre bitar. Stek kantareller, lök och vitlök i smör i en stekgryta tills svampen är gyllene och löken mjuknat. Tillsätt vinet och låt koka in någon minut. Tillsätt sedan vatten och fond och låt koka under lock i ca 15 minuter. Mixa soppan slät med stavmixer. Tillsätt grädde och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  2. Ansa kantarellerna och stek dem gyllene i smör i en medelvarm stekpanna. Smaka av med salt och svartpeppar. Toppa soppan med de nystekta kantarellerna, krondill och rotfruktschips och servera genast.

Foto: Lisa Björner

Annons