Smördegspaj med svamp och crème fraiche
05 jan, 2023
AvLouisa Lorang
Färdig smördeg ger så många möjligheter! Sväng snabbt ihop en lyxig smördegspaj fylld med svamp, crème fraiche och gruyère.
Annons
Smördegspaj med svamp och crème fraiche
Snabbt och gott med frasig, fluffig smördeg. Använd den svamp du har tillgång till, totalt 500 gram.
4 portioner
Annons
Du behöver:
1 rulle smördeg (ca 275 g)
100 g crème fraiche, 34%
1 ägg till pensling
1 msk kallt vatten
Salt och nymalen svartpeppar
100 g riven gruyère eller annan lagrad hård ost
Fyllning:
100 g kantareller
100 g champinjoner
200 g kejsarhatt
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja till stekning
Salt och nymalen svartpeppar
1 näve färsk timjan
Garnering:
Färsk timjan
Till servering:
Gärna grönsallad
Gör så här:
- Börja med fyllningen: Rensa svampen och riv eller skär den i bitar. Skala vitlöken och skär i tunna skivor. Stek svamp och vitlök i olja tills svampen är gyllene. Krydda med salt, peppar och timjan. Ta från värmen och låt svalna helt.
- Värm ugnen till 180° varmluft. Rulla ut smördegen på en ugnsplåt, bred på ett tjockt lager crème fraiche på smördegen. Fördela svampen över och vik in kanten på sidorna.
- Vispa upp ägget och blanda med lite kallt vatten. Pensla ägg på pajkanten. Riv osten och strö över pajen. Grädda i ugnen i 20–25 minuter, tills gyllene och genomgräddad.
- Strö plockad timjan över pajen och servera varm eller ljummen, gärna med en grönsallad till.
Foto: Columbus Leth
Annons