Köttgryta med gorgonzola och björnbär
4–6 personer
Tid: 1 timme och 30 minuter
Du behöver:
800 g älgkött (eller grytbitar av nöt)
smör
1 paket bacon
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 kruka färsk timjan
4 dl rödvin
1 msk soja
1/2 liter vatten
3 msk kalvfond
10–12 mandelpotatisar
300 g kantareller eller annan svamp
150 g gorgonzola
2 dl matlagningsgrädde
200 g frysta björnbär
salt och peppar
Gör så här:
Putsa och skär köttet i lagom stora bitar och stek dem gyllenbruna i smör i en tjockbottnad gryta. Strimla baconet och stek det knaprigt i en separat stekpanna. Låt fettet rinna av på ett hushållspapper och lägg ner det i grytan tillsammans med köttet.
Finhacka lök och vitlök och låt det fräsa lite lätt tillsammans med köttet och baconet. Strö över färsk timjan och häll på vin, soja, vatten och kalvfond. Låt allt sjuda under lock i cirka en timme. Halvera och koka potatisen separat i en kastrull, låt den inte bli för mjölig.
Stek svampen gyllenbrun i smör och salta och peppra. Blanda ner den i grytan tillsammans med gorgonzolan, grädden och de kokta potatisen. Smaka eventuellt av med lite salt och peppar. Låt allt bli varmt och avsluta med att lägga på de tinade bären och strö över färsk timjan.
Av: Anna Jonassen
Foto: Peter Phillips