Mustig köttgryta med polenta
25 aug, 2023
AvGitte Heidi Rasmussen
Låt denna mustiga köttgryta få stå och puttra så att smakerna hinner utvecklas och ät tillsammans med parmesanpolenta.
Annons
Polenta med mustig köttgryta
Mustig köttgryta är riktig mysmat.
2 portioner
Annons
Du behöver:
1 lök
2 vitlöksklyftor
2 stjälkar selleri
2 morötter
400 g tärnade grytbitar av nöt
2 tsk olivolja, till stekning
Salt och nymald svartpeppar
2 msk koncentrerad tomatpuré
1 dl rött vin
2 ½ dl kalvbuljong
2 kvistar färsk oregano
1 lagerblad
200 g svamp, till exempel kantareller
1 näve bredbladig persilja
Polenta:
75 g snabbpolenta
3 dl vatten
15 g parmesan
Salt och nymald svartpeppar
Till servering:
½ knippe bladpersilja
Gör så här:
- Tillaga polentan enligt anvisningen på förpackningen, smaka av med riven parmesan, salt och peppar. Häll upp i en form och låt stå i kylskåp i minst 6 timmar.
- Skala och finhacka lök, vitlök, selleri och morötter. Bryn köttet i 1 tsk olja i en gryta på hög värme. Tillsätt grönsakerna och stek i ytterligare några minuter. Krydda med salt och peppar och tillsätt tomatpuré, rött vin, buljong, oregano och lagerblad.
- Låt det småputtra under lock i ca 1 ½ timme tills köttet är mört. Stek svampen i 1 tsk olja i en stekpanna i ca 5 minuter. Blanda ner svampen, låt koka upp och smaka av. Skär den kalla polentan i bitar och stek i olja några minuter. Strö över hackad persilja.
Foto: Betina Hastoft
Annons