Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Lammfilé med ugnsrostad klyftpotatis

21 mar, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på lammfilé med ugnsrostad klyftpotatis
Columbus Leth
Ugnsrostad klyftpotatis är ett typiskt tillbehör som passar till det mesta, kanske just extra bra till en vällagad lammfilé och en fräsch blomkålssallad.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Smashed burger med lök & tryffelmajonnäsBrand logo
Smashed burger med lök & tryffelmajonnäs

Lammfilé med ugnsrostad klyftpotatis

Servera gärna en god, hemmagjord tzatziki till rätten.

Lammfilé med ugnsrostad klyftpotatis och blomkålssallad
Columbus Leth
Annons

4 portioner

Tid: 30 minuter + tid i ugnen

Du behöver:

600 g lammfilé
1 msk smör till stekning
1 msk olivolja till stekning
1 tsk torkad rosmarin
Salt och peppar

Blomkålssallad:

1 blomkål
2 nävar bladpersilja
1 kruka färsk mynta
1 obesprutad citron
½ dl olivolja
1 tsk flytande honung
Salt och peppar
60 g kapris
50 g salta mandlar

Ugnsrostad klyftpotatis:

800 g potatis
2 msk olivolja
Salt och peppar

Gör så här:

  1. Ugnsrostad klyftpotatis: Sätt ugnen på 200° varmluft. Skrubba potatisarna och skär dem i klyftor. Vänd dem i olja, salta och peppra. Lägg potatisklyftorna på en bakpappersklädd plåt och rosta i ugnen i cirka 35 minuter, tills de fått fin färg.
  2. Blomkålssallad: Skölj och skär blomkålen i mindre buketter. Mixa blomkål, persilja och mynta snabbt i en matberedare tills det är finfördelat. Finriv citronskalet och pressa saften ur frukten. Blanda citronskal, -saft, olivolja, honung, salt och peppar i en skål. Vänd ihop dressingen med blomkålen, örterna och avrunnen kapris. Lägg upp salladen på ett fat. Toppa med grovhackade salta mandlar.
  3. Lammfilé: Torka av filéerna med papper. Bryn dem snabbt på båda sidor i smör och olja i en het panna. Krydda med rosmarin, salt och peppar, sänk till medelvärme och stek vidare cirka 3 minuter på var sida. Låt filéerna vila i 2–3 minuter innan servering.
  4. Skär köttet i tunna skivor och servera med potatisklyftor och blomkålssallad.

Foto: Columbus Leth

Annons