Lammfilé med ugnsrostad klyftpotatis
21 mar, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Ugnsrostad klyftpotatis är ett typiskt tillbehör som passar till det mesta, kanske just extra bra till en vällagad lammfilé och en fräsch blomkålssallad.
Annons
Lammfilé med ugnsrostad klyftpotatis
Servera gärna en god, hemmagjord tzatziki till rätten.
Annons
4 portioner
Tid: 30 minuter + tid i ugnen
Du behöver:
600 g lammfilé
1 msk smör till stekning
1 msk olivolja till stekning
1 tsk torkad rosmarin
Salt och peppar
Blomkålssallad:
1 blomkål
2 nävar bladpersilja
1 kruka färsk mynta
1 obesprutad citron
½ dl olivolja
1 tsk flytande honung
Salt och peppar
60 g kapris
50 g salta mandlar
Ugnsrostad klyftpotatis:
800 g potatis
2 msk olivolja
Salt och peppar
Gör så här:
- Ugnsrostad klyftpotatis: Sätt ugnen på 200° varmluft. Skrubba potatisarna och skär dem i klyftor. Vänd dem i olja, salta och peppra. Lägg potatisklyftorna på en bakpappersklädd plåt och rosta i ugnen i cirka 35 minuter, tills de fått fin färg.
- Blomkålssallad: Skölj och skär blomkålen i mindre buketter. Mixa blomkål, persilja och mynta snabbt i en matberedare tills det är finfördelat. Finriv citronskalet och pressa saften ur frukten. Blanda citronskal, -saft, olivolja, honung, salt och peppar i en skål. Vänd ihop dressingen med blomkålen, örterna och avrunnen kapris. Lägg upp salladen på ett fat. Toppa med grovhackade salta mandlar.
- Lammfilé: Torka av filéerna med papper. Bryn dem snabbt på båda sidor i smör och olja i en het panna. Krydda med rosmarin, salt och peppar, sänk till medelvärme och stek vidare cirka 3 minuter på var sida. Låt filéerna vila i 2–3 minuter innan servering.
- Skär köttet i tunna skivor och servera med potatisklyftor och blomkålssallad.
Foto: Columbus Leth
Annons