Lax och havskräftor i röd curry
27 aug, 2024
AvGitte Heidi Rasmussen
Lax och havskräftor i röd curry är en härlig fusion av asiatiska smaker och skandinaviska råvaror. Den feta laxen och de delikata havskräftorna balanseras perfekt av den kryddiga curryn och krämiga kokosmjölken.
Annons
Lax och havskräftor i röd curry
Smaka av med ordentligt med lime och fisksås, så att smaken hittar hem.
Annons
2 portioner
Du behöver:
300 g färsk laxfilé, utan skinn och ben
1 dl vetemjöl
Neutral olja
Salt
Röd curry med havskräfta:
2 vitlöksklyftor
10 g färsk ingefära
3 färska kaffir limeblad
2 msk röd currypasta
2 msk neutral olja
200 g kokosmjölk
½ dl vatten
1 tsk strösocker
2 msk pressad lime
2 msk fisksås
2 havskräftor
Grönsaker:
½ knippe salladslök
100 g sockerärter
100 g sparrisbroccoli
Till servering:
1 lime
Kokt ris
Gör så här:
- Skala och riv vitlöken och ingefäran. Stek vitlök, ingefära, limeblad och currypasta i en djup panna i ½ minut. Häll i kokosmjölk, vatten, socker, limesaft och fisksås, låt koka ett par minuter. Koka havskräftorna i saltat vatten 2–3 minuter.
- Grönsaker: Skiva salladslökarna på snedden, spara toppen till servering. Skölj och klyv sockerärterna. Skölj sparrisbroccolin och lägg den i såsen. Koka upp snabbt och tillsätt sockerärterna och det ljusa från löken. Koka upp snabbt igen.
- Vänd fisken i mjöl på ett fat och stek i olja 2–3 minuter. Salta.
- Arrangera lax, havskräftor och grönsaker i djupa tallrikar. Toppa med röd currysås, skivor av lime och det gröna från salladslöken. Servera med ris.
Foto: Betina Hastoft
Annons