Magisk lansering av Dom Perignon vintage 2013
Nej, man kan inte tänka sig en bättre plats för lanseringen av Dom Perignon vintage 2013 än i ruinerna av S:ta Karins kyrkokloster i Visby.
Det var nämligen munken Dom Pérignon som med sina uppfinningar och tekniker lade grunden till dagens champagneframställning. Hans namn lever idag vidare som en symbol för kvalitet och hantverk inom vinframställning hos champagnehuset Dom Pérignon.
I ett magiskt ljus får vi se en trapetskonstnär sänkas ner i ett magiskt ljus, hängandes i en gunga formad som champagnehusets logga och speglar därmed den nya champagnens själ med samma elegans, lätthet, grace och precision.
Sedan presenterar Daniel Carvajal Pérez, chefsvinmakare, hos Dom Pérignon, det nya vinet som väntat 10 år på att bli perfekt.
Vad är mest utmanande med rollen som chefsvinmakare?
– Att lita på processen och mina föregångare. De viner vi presenterar i dag, har någon annan skapat. Och de viner jag skapar i dag kanske någon annan lanserar i framtiden. Även att i en stressad era få låta något ta tid. Jag är ödmjuk inför den uppgiften, säger Daniel.
För första gången någonsin serveras också en middag i klosterruinerna – med en meny framtagen av Viktor Westerlind, kökschef på Operakällaren. Den är anpassad efter de mest framträdande egenskaperna hos Dom Pérignon 2013: mineralitet, komplexitet, precision och intensitet – vilket är precis det man upplever i glaset. Det är ofta man doftar på ett vin, men känner sedan något helt annat när man väl tar en klunk. Men den här champagnen smakar faktiskt exakt som den doftar – aromer av gula plommon, aprikos, apelsinblom toppad med lite kardemumma och rostat bröd vandrar sömlöst rakt in på tungan som får möta sammetslena bubblor och lång eftersmak.
Ett helt magiskt vin redan nu, men även om flera år.
Foto: Patriksson Communication