Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Magisk lansering av Dom Perignon vintage 2013

07 jul, 2023
AvJenny Norberg
Magisk lansering av Dom Perignon vintage 2013
På historisk mark, mitt bland ruiner och med meny från Operakällaren – när Dom Perignon vintage 2013 lanseras i Sverige sker inget annat än magi.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Dryckescoachen #5 - Bubbelskola: temperatur och lagringBrand logo
Dryckescoachen #5 - Bubbelskola: temperatur och lagring

Nej, man kan inte tänka sig en bättre plats för lanseringen av Dom Perignon vintage 2013 än i ruinerna av S:ta Karins kyrkokloster i Visby.

Det var nämligen munken Dom Pérignon som med sina uppfinningar och tekniker lade grunden till dagens champagneframställning. Hans namn lever idag vidare som en symbol för kvalitet och hantverk inom vinframställning hos champagnehuset Dom Pérignon.

Dom Perignon Vintage 2013 är redo att möta världen.
Dom Perignon Vintage 2013 är redo att möta världen.
Annons
Historiskt vin ser dagens ljus på historisk mark.
Historiskt vin ser dagens ljus på historisk mark.

I ett magiskt ljus får vi se en trapetskonstnär sänkas ner i ett magiskt ljus, hängandes i en gunga formad som champagnehusets logga och speglar därmed den nya champagnens själ med samma elegans, lätthet, grace och precision.

Sedan presenterar Daniel Carvajal Pérez, chefsvinmakare, hos Dom Pérignon, det nya vinet som väntat 10 år på att bli perfekt.

ELLE mat & vins editionschef Jenny Norberg.
ELLE mat & vins editionschef Jenny Norberg.

Vad är mest utmanande med rollen som chefsvinmakare?

Annons

– Att lita på processen och mina föregångare. De viner vi presenterar i dag, har någon annan skapat. Och de viner jag skapar i dag kanske någon annan lanserar i framtiden. Även att i en stressad era få låta något ta tid. Jag är ödmjuk inför den uppgiften, säger Daniel.

Kvällens gastronomiska meny stod Årets kock-­vinnaren Viktor Westerlind från Operakällaren för. Här är förrätten, en tartar på hälleflundra med gurka och krusbär.
Kvällens gastronomiska meny stod Årets kock-­vinnaren Viktor Westerlind från Operakällaren för. Här är förrätten, en tartar på hälleflundra med gurka och krusbär.

För första gången någonsin serveras också en middag i klosterruinerna – med en meny framtagen av Viktor Westerlind, kökschef på Operakällaren. Den är anpassad efter de mest framträdande egenskaperna hos Dom Pérignon 2013: mineralitet, komplexitet, precision och intensitet – vilket är precis det man upplever i glaset. Det är ofta man doftar på ett vin, men känner sedan något helt annat när man väl tar en klunk. Men den här champagnen smakar faktiskt exakt som den doftar – aromer av gula plommon, aprikos, apelsinblom toppad med lite kardemumma och rostat bröd vandrar sömlöst rakt in på tungan som får möta sammetslena bubblor och lång eftersmak.

Annons

Ett helt magiskt vin redan nu, men även om flera år.

Trapetsdansös utför konster i klosterruiner i champagnehusets logga.
Trapetsdansös utför konster i klosterruiner i champagnehusets logga.

Foto: Patriksson Communication

Annons