Maria Gunnarsson brygger öl – och krossar fördomar
Öl och bryggeriets ädla konst har länge förknippats med skäggiga män i rutiga skjortor. Så ser det dock inte ut längre och Maria Gunnarsson är beviset. Endast 28 år gammal är hon idag en passionerad och respekterad bryggare inom ölbranschen.
– Och de där skäggiga herrarna i sina ikoniska rutiga skjortor? De är ofta betydligt mjukare än de ger sken av, enligt Maria.
Hon växte upp i en familj med två föräldrar som var nykterister och en storebror som inte alls var intresserad av öl så intresset kom inte hemifrån. Det var något som sakta växte fram efter att hon flyttat till London och tagit klivet in bakom baren. Efter att ha utforskat olika barer och krogar började hon reflektera över vad hon själv tyckte var roligt och insåg att det var just öl som gav en unik form av lycka. Duke’s Head i Highgate blev dörren in till ölets magiska värld. Det var på denna legendariska pub i norra London som Maria fick bekanta sig med 20 roterande kranar av Englands bästa hantverksöl.
Men efter ett par år i London bestämde hon sig för att åka hem till Stockholm. Maria började studerade ekonomi men bytte snart inriktning och hamnade på Nynäshamns campus där bryggeriteknik stod på schemat, samtidigt extrajobbade hon på Lådan – och ja, resten är som man säger; historia.
Ölbryggning är en konstform
Tänk att detaljen i en enda liten oönskad bakterie kan förstöra en hel bryggd och en annan eftersträvad bakteriekultur kan vara helt avgörande för att skapa den precis perfekta smakprofilen. Det är lätt att förstår varför bryggeriet i sig är som en konstform för Maria.
Vad är det som gör just öl och bryggning så spännande?
– Jag uppskattar att vissa gamla bryggningsmetoder har överlevt genom generationer och fortfarande upprätthålls orubbligt, samtidigt som många bryggerier kontinuerligt strävar efter att innovera och experimentera. Det är denna blandning av tradition och innovation, tillsammans med den särskilda smaken och gemenskapen, som gör ölkulturen både spännande och livfull för mig.
Berätta om visionen kring Lådan och er nya etablering TegelLådan?
– Lådan riktar sig inte till en utvald målgrupp, utan välkomnar alla. Vår matfilosofi bygger på transparent street food, där vi är stolta över att använda svenska, lokala råvaror. Vi känner till ursprunget till det våra gäster äter, utan att ta några genvägar, vilket är en viktig del av vår identitet.
Den nya etableringen TegelLådan bär med sig samma värderingar, en plats där alla känner sig välkomna, oavsett om man är ölälskare eller föredrar något mer traditionellt som en stor stark, ett glas vin eller en läsk. Vällagad street food går att hitta på menyn och här inleds bryggning av sin egen öl. En dröm som blir verklighet för Maria. Samtidigt fortsätter de att hylla lokala dryckesfavoriter via fria kranar.
– Att välja att enbart arbeta med fria kranar och öl från mindre, lokala bryggerier har varit ett medvetet beslut för Lådan, driven av en passion för lokal produktion och en önskan att bryta med den traditionella restaurangmodellen. Genom att installera en egen krananläggning har Lådan gett oss möjligheten att främja och sälja öl precis som vi vill, vilket inkluderar ett ständigt roterande utbud av 20 olika svenska hantverksöl, berättar Maria.
En mansdominerad bransch
Maria har alltid blivit varmt mottagen i alla kretsar och har haft förmånen att jobba med män som aktivt uppmuntrat en mer jämställd bransch. Även om majoriteten fortfarande är män så börjar allt fler kvinnor ta plats.
Såg du några utmaningar med att kliva in i en så mansdominerad bransch?
– Som kvinna i en bransch där vi definitivt är i underläge insåg jag tidigt att jag behövde anstränga mig extra för att visa vad jag gick för, utan att se det som någon större hinder. Min unika bakgrund som en 23-årig kvinna med thailändska rötter från Sverige gjorde mig till en ovanlig syn i sammanhang där jag serverade real ale och diskuterade nyanserna i hantverksöl.
Har du några tips till tjejer som är sugna på att ge sig in i ölbranschen?
– Tveka inte! Ölbranschen är en fin gemenskap med fantastiska människor där jag aldrig känt mig ovälkommen. För alla nyfikna eller intresserade är jag alltid öppen för frågor om branschen, eller om man bara vill snacka öl!
Hur ser du på framtiden?
– Jag är supertaggad på framtiden och känner att jag upptäcker något nytt varje dag. Mitt fokus ligger på etableringen av TegelLådan och att få igång bryggeriet. Men övergripande strävar jag efter att fördjupa min kunskap inom ölbryggning. Jag är inte typen som nöjer sig med att göra samma sak dag ut och dag in, så jag är djupt tacksam för möjligheten att arbeta med Lådan och vara en del av denna spännande resa. Dessutom är det ett av mina mål att aktivt bidra till att fler kvinnor får möjlighet att engagera sig och göra karriär inom ölbranschen.
Marias tre öltips för den som vill tänka utanför boxen
1. Bitter
Bitter kan låta avskräckande för en del, men min erfarenhet är att när gäster väl prövar, till exempel, Örebro Bitter från Närke Kulturbryggeri, överraskas de ofta av hur mycket de uppskattar smaken. Det är definitivt en personlig favorit.
2. Suröl
För de som påstår att de inte gillar öl, brukar jag rekommendera något lite annorlunda, som suröl. Duckponds Darkwing är en utmärkt representant för denna kategori och brukar ofta vinna över skeptiker.
3. Schwarzbier
Mörk lager är ett exempel på att inte all lager måste vara ljus. Trots sitt mörka utseende är Schwarzbier inte alls så skrämmande som det kan verka. Systembolaget erbjuder flera alternativ, men jag rekommenderar att du håller utkik efter märken som Helsinge eller Snausarve.
Foto: Björn Terring