Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Marockansk matmagi – 3 goda recept av Markiz Tainton

27 feb, 2025
AvMarkiz Tainton
Marockansk matmagi – 3 goda recept av Markiz Tainton
ELLE-profilen och kokboksförfattaren Markiz Tainton brinner för matlagning. Så här lagom till ramadan delar hon med sig av tre recept på marockans smakmagi!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Ännu bättre med Markiz #8 - Krämig one pot-pastaBrand logo
Ännu bättre med Markiz #8 - Krämig one pot-pasta

Markiz Tainton brinner inte bara för matlagning, hon brinner också för den hemlagade måltiden och att faktiskt sitta ner, med nära och kära, och äta ihop. Ramadan är ett utmärkt tillfälle att samlas och bryta fastan tillsammans, samtidigt som man reflekterar över vad man är tacksam för. Markiz delar här med sig av tre recept på marockansk matmagi – goda nog att laga året runt!

Lammtagine med grönsaker

En smakrik gryta inspirerad av familjen Talhaoui. Servera gärna med khobz eller couscous.

Annons
Lammtagine med grönsaker

4 portioner

Du behöver:

1 kg grytbitar, lamm eller nötkött
2 gula lökar
4 morötter
2 zucchini
2 aubergine
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk ingefära
1 tsk saffran
1 tsk paprikapulver
1 tsk malen spiskummin
5 dl köttbuljong
1 knippe färsk persilja
1 knippe färsk koriander
1 burk kokta kikärtor (400 g)

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Skär morötter, zucchini och aubergine i bitar.
  2. Bryn köttet i olja i en gryta. Tillsätt lök, vitlök och kryddor. Stek i 5 minuter.
  3. Häll på buljongen så det täcker köttet. Knyt ihop persilja och koriander och lägg i grytan. Låt sjuda under lock i 50 minuter.
  4. Lägg i morötter, zucchini, aubergine och kikärtor. Koka ytterligare 15 minuter.
  5. Ta av locket och låt koka 5–10 minuter till. Servera med couscous och toppa med hackad persilja.

Marouiza – honungsmarinerat lamm

En mustig lammgryta med kryddor, russin och honung, perfekt till högtider.

Marouiza – honungsmarinerat lamm

6 portioner

Annons

Du behöver:

1 ½ kg lammhals med ben, eller bog/nacke
½ g saffran, 1 kuvert
1 tsk svartpeppar
1 tsk malen kanel
2 tsk ras el hanout
225 g russin
115 g smör
3 gula lökar, finhackade
3 dl mandlar, skållade och skalade
1 ½ dl vatten
3 dl honung
Saften från 1–2 citroner
Salt

Gör så här:

  1. Mortla saffran med övriga kryddor och salt. Gnid in köttet med det mesta av kryddblandningen.
  2. Lägg köttet i en gryta tillsammans med smör, lök, mandlar och vatten. Koka upp och låt sjuda under lock i 1–1,5 timme. Rör om då och då. Tillsätt mer vatten om det behövs.
  3. Tillsätt russin, honung och citronsaft. Låt koka utan lock i 30 minuter tills såsen tjocknat.

Marockanska köttspett

Perfekta grillspett med smakrik marinad. Servera med batbout och marockansk sallad.

Marockanska köttspett av fisk, kyckling och ryggbiff

4–6 portioner

Annons

Du behöver:

450 g ryggbiff eller rostbiff

Marinad:

1 knippe koriander, hackad
2–3 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk malen spiskummin
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 dl citronsaft
2 dl olivolja

Gör så här:

  1. Skär köttet i 2x2 cm stora bitar.
  2. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål. Lägg i köttet och blanda ordentligt. Låt marinera minst 20 minuter, gärna över natten.
  3. Trä köttbitarna på spett.
  4. Grilla på hög värme i 4 minuter per sida tills köttet fått fin färg.

Marockanska kycklingspett med mynta

Fräscha kycklingspett med smak av mynta och citron.

4 portioner

Du behöver:

400 g kycklingbröst, skuret i 1 cm tjocka bitar

Marinad:

2 msk citronsaft
1 ½ tsk olivolja
2 msk hackad färsk mynta, eller 1 msk torkad
2 vitlöksklyftor, finhackade
Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Blanda citronsaft, olivolja, mynta, vitlök, salt och peppar i en skål.
  2. Lägg i kycklingen och blanda väl. Låt marinera i kylen 1 timme.
  3. Låt kycklingen stå i rumstemperatur 30 minuter innan grillning.
  4. Trä kycklingbitarna på spett. Grilla 3–4 minuter per sida tills de är genomstekta.

Marockanska fiskspett

Saftiga grillspett med marinerad vit fisk.

4 portioner

Du behöver:

600 g torsk eller annan fast vit fisk
Olja

Marinad:

6 vitlöksklyftor, pressade
1 knippe persilja, hackad
1 knippe koriander, hackad
1 tsk chilipulver
½ tsk malen spiskummin
½ röd chili, finhackad
1 tsk paprikapulver
Saften från 1 citron
Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål.
  2. Skär fisken i tärningar och blanda med marinaden. Låt stå minst 2 timmar i kylen.
  3. Trä fisken på spett och pensla med olja.
  4. Grilla tills fisken är genomstekt och har fin färg. Servera med ris.
Annons