10 mat- och dryckesnyheter jag tycker du ska testa i vår
Äntligen har solen bestämt sig för att titta fram igen och med det dyker det upp många somriga nyheter på hyllorna. Nu vaknar suget på iskaffe till liv, och tack och lov finns det flera goda färdiga varianter att lyxa till det med. Arensbak rosé är ett alkoholfritt proxy vin som spås ta Sverige med storm, den får sällskap av god glass, vegofärs och pannoumi – här har jag samlat 10 utvalda mat- och dryckesnyheter jag tycker du ska testa i vår!
1. Isande gott kaffe
Så fort solen tittar fram blir jag sugen på iskaffe, och under sommaren dricker jag orimliga mängder. Jag har kallbryggt eget kaffe men det tar så lång tid. Tack och lov att Oddlygood har en egen iskaffe och nu kommer en ny variant med smak av vanilj. Ett litet tips är att frysa svart kaffe och hälla iskaffet över, då blir vaniljsmaken mer subtil och kaffet lite starkare – ack så gott!
2. Jordnötssmörs-dröm
Jag är inte ensam om att vara besatt av jordnötssmör, men ingen blev nog gladare än jag av nyheten om att Barebells Peanut Butter kommer till Sverige! 20 gram protein inbakat i krämigt jordnötssmör, jordnötsbitar, allt täckt av krisp och mjölkchoklad. Som alltid är det inget tillsatt socker och varje tugga är ren njutning.
3. Svalkande nyhet
Jordnöts-bonanzan fortsätter, säg hej till Peanuts & Caramel ice cream! Peanuts & Caramel ice cream är en en ljuvlig kombination av jordnötsglass, rostade jordnötter, salt karamellsås och omsluten av len mjölkchoklad. En glass som har allt! Som om det inte vore nog är den fri från tillsatt socker, gluten och palmolja. Se till att ha ett paket hemma i frysen i sommar, du kan tacka mig sen!
4. Lasagnens bästa vän
Krossade tomater är en sådan grej som alltid är bra att ha hemma, allt som behövs för en snabb måltid är lite kryddor, vitlök och pasta. Italienska Cirio är ett kooperativ med över 14 000 tomatodlare som har levererat konserverade tomater av högsta kvalitet sedan 1856. Deras krossade tomater blancheras, skalas och hackas innan de paketeras och konserveringen sker inom 24 timmar från skörd, på så sätt bibehålls maximalt med smak och näring. Det här är lasagnens bästa vän!
Läs mer: Lasagne på fem sätt
5. Ny vegofärs
Oumph! har länge varit ledande inom vegetariska substitut och de fortsätter höja både kvaliteten och smakupplevelsen för att fler ska våga testa ett alternativ till kött. Det som gör Oumph! vegofärs unik är att den innehåller hackade Oumph!-chunks som gör att färsen blir saftigare och ger den en riktigt härlig stekyta. Det har resulterat i en riktigt god färs som passar lika bra i tacosen som i en köttfärssås (utan kött)!
6. Proxy wine
Det alkoholfria sortimentet forsätter växa och lagom till att temperaturen växlar gör Arensbak rosé entré på Systembolaget. En helt ny kategori har växt fram: proxy wine. Det som skiljer ett proxy wine från ett vanligt alkoholfritt vin är att det görs genom att blanda t ex bär, frukt, te, kryddor och kombucha. De efterliknar vin, men görs utan alkoholf från början, vilket innebär att man slipper ta bort alkoholen. Arensbak rosé är uppfriskande och bärigt med toner av rosa peppar, hibiskus, hallon och fläder. Para gärna ihop med hummer, pilgrimsmusslor eller som aperitif. Försvinnande god och somrig!
7. Mitt-på-tallriken-ost
Pannoumi är Skånemejeriers bidrag till grillost-segmentet. Osten har en härlig syrlighet i kombination med tydlig men lägre sälta än exempelvis halloumi. När osten steks, grillas eller friteras får den en frasig yta och behåller sin mjuka insida. Just ostens konsistens gör den suverän att använda som filé på en burgare eller i tärningar till pyttipannan!
8. Återbrukat vin på burk
Spring Wine & Spirits tar nästa steg mot en mer hållbar dryckeskultur med ett samarbete med produkterna Rewind från Strange Estate, en pionjär inom återbruk av vin. Genom att ta vara på och förädla drickbara viner, som annars skulle destrueras, skapar de nya drycker med tydligt hållbarhetsfokus. Nu lanserar de sina första produkter där restaurangkunder får möjlighet att servera återvunnet vin i ny tappning – i form av en läskande rosé och en vit spritz. Skål för hållbarhet!
9. Protein till efterrätt
Småmålsrevolutionen är här och efterfrågan på proteinrika mellanmål avtar inte. En ny favorit är Valios proteinmousse hallon. Den har en frisk smak av hallon, är lätt fluffig och alldeles lagom söt. Den sitter fint på kvällskvisten när sötsuget smyger sig på! Och apropå Valio – som den iskaffe-älskare jag är har de släppt två nya smaker i smidig 2,5 dl förpackning, en original och en med choklad!
10. Sockerfri törstsläckare
Vitamin Well släpper en ny smak i sin serie av sockerfria törstsläckare: Lemon. Med sin goda citrussmak är den det självklara valet nu i sommar. Som vanligt innehåller den inget socker och är berikad med vitamin B6, niacin och biotin. Unna dig en välsmakande paus var du än är och sommarkänslan kommer på köpet!