Matcha vin och dryck till det asiatiska köket
Välj vin som kramar kryddigheten
Ett vanligt inslag i asiatisk mat är kryddhetta i olika former så som chili, wasabi och sichuanpeppar. Här passar det därför med ett vin som har en viss sötma, då det inte förstärker kryddigheten utan istället omfamnar den på ett härligt sätt.
Låt sötma möta sötma
Ett annat vanligt inslag i det asiatiska köket är söta smaker, och även här matchas detta med dryck som har en viss sötma. På druvan riesling skapar man allt från friska, syrliga viner till söta dessertviner, så här kan du välja ett vin med en söthetsgrad som matchar det du har på tallriken.
Satsa på cider!
Den torra eller halvtorre cidern är en dryck som lätt glöms bort, men är en otrolig kombination till mycket mat där vin annars kan vara svårt. Den fina sötman och stora fruktigheten är något som passar riktigt bra till många asiatiska rätter.
”What grows together goes together”
En bra tumregel kan vara att kolla på vad man producerar för dryck i landet där maten du ska äta kommer från. Det är ju inte en slump att till exempel sake, en japansk risbrygd, är en utomordentlig kombination till sushi och sashimi.
Undvik tanniner
När man väljer rött vin till asiatisk mat med inslag av hetta och/eller sötma är det viktigt att tänka på att vinet ska ha lite tanniner, alltså låg strävhet, och mycket frukt. Här kliver druvor som pinot noir, gamay och cinsaut in i rampljuset och hjälper oss att pricka rätt!
3 vintips att testa till asiatiskt
1. Riesling med restsötma
Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2023, Tyskland, Rheingau (5810) 129 kr.
Här har vi en riesling med viss sötma från producenten Kloster Eberbach som är ett vinhus med anor från så tidigt som 1100-talet. Smaken är full av päron, passionsfrukt och honungsmelon.
2. Humlig hantverkscider
Pomologik WAI-ITI Äppelcider 2019, Sverige (11291) 149 kr, LS.
Sverige är en hejare på att göra cider så du behöver absolut inte leta utanför landets gränser. Denna hantverkcider är smaksatt med humle.
3. Josigt rött till asiatiskt kött
Craven Cinsaut, Sydafrika Stellenbosch (51221), 249 kr, BS.
Cinsaut är en trendig druva som man just nu gör mycket bra viner på i Sydafrika. Det här vinet är josigt och rödbärigt med en fin syra och lätt strävhet.
Foto: Shutterstock/TT