Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Matcha vin och dryck till det asiatiska köket

06 feb, 2025
Matcha vin och dryck till det asiatiska köket
Sushitsky Sergey
Det asiatiska köket har mycket att erbjuda – men hur matchar man egentligen alla umamistinna och kryddstarka rätter med dryck? Maya Samuelsson har svaret!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Mer för mindre: Lyxiga snabbnudlarBrand logo
Mer för mindre: Lyxiga snabbnudlar

Välj vin som kramar kryddigheten

Ett vanligt inslag i asiatisk mat är kryddhetta i olika former så som chili, wasabi och sichuanpeppar. Här passar det därför med ett vin som har en viss sötma, då det inte förstärker kryddigheten utan istället omfamnar den på ett härligt sätt.

Låt sötma möta sötma

Ett annat vanligt inslag i det asiatiska köket är söta smaker, och även här matchas detta med dryck som har en viss sötma. På druvan riesling skapar man allt från friska, syrliga viner till söta dessertviner, så här kan du välja ett vin med en söthetsgrad som matchar det du har på tallriken.

Annons

Satsa på cider!

Den torra eller halvtorre cidern är en dryck som lätt glöms bort, men är en otrolig kombination till mycket mat där vin annars kan vara svårt. Den fina sötman och stora fruktigheten är något som passar riktigt bra till många asiatiska rätter.

Välj ett vin som omfamnar kryddigheten
Shutterstock/TT

”What grows together goes together”

En bra tumregel kan vara att kolla på vad man producerar för dryck i landet där maten du ska äta kommer från. Det är ju inte en slump att till exempel sake, en japansk risbrygd, är en utomordentlig kombination till sushi och sashimi.

Annons

Undvik tanniner

När man väljer rött vin till asiatisk mat med inslag av hetta och/eller sötma är det viktigt att tänka på att vinet ska ha lite tanniner, alltså låg strävhet, och mycket frukt. Här kliver druvor som pinot noir, gamay och cinsaut in i rampljuset och hjälper oss att pricka rätt!

3 vintips att testa till asiatiskt

1. Riesling med restsötma

Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2023, Tyskland, Rheingau (5810) 129 kr.

Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2023, Tyskland, Rheingau (5810) 129 kr.

Här har vi en riesling med viss sötma från producenten Kloster Eberbach som är ett vinhus med anor från så tidigt som 1100-talet. Smaken är full av päron, passionsfrukt och honungsmelon.

Annons

2. Humlig hantverkscider

Pomologik WAI-ITI Äppelcider 2019, Sverige (11291) 149 kr, LS.

Pomologik WAI-ITI Äppelcider 2019, Sverige (11291) 149 kr, LS.

Sverige är en hejare på att göra cider så du behöver absolut inte leta utanför landets gränser. Denna hantverkcider är smaksatt med humle.

3. Josigt rött till asiatiskt kött

Craven Cinsaut, Sydafrika Stellenbosch (51221), 249 kr, BS.

Craven Cinsaut, Sydafrika Stellenbosch (51221), 249 kr, BS.

Cinsaut är en trendig druva som man just nu gör mycket bra viner på i Sydafrika. Det här vinet är josigt och rödbärigt med en fin syra och lätt strävhet.

Foto: Shutterstock/TT

Annons