Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Mörk chokladtryffel på mandelbotten

10 dec, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på mörk chokladtryffel på mandelbotten
Columbus Leth
Mörk chokladtryffel på mandelbotten är en vuxen dessert och gör sig fint efter en tung middag. För de små går det fint att toppa med lite grädde!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieostBrand logo
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieost

Mörk chokladtryffel på mandelbotten

Överraska chokladälskaren med den här lyxiga chokladtryffeln som smälter på tungan.

Mäktig mörk chokladtryffel på mandelbotten
Columbus Leth
Annons

14 bitar

Tid: 35 minuter + tid i kylen

Du behöver:

Mandelbotten:

115 g mandlar
150 g (2½ dl) florsocker
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 äggvitor

Mörk chokladtryffel:

350 g mörk choklad (minst 66%)
3 ½ dl vispgrädde
1 nypa salt

Till servering:

14 physalis
Guldströssel

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smörj en form, 28 x 18 cm, och klä den med bakplåts­papper. Finhacka mandlarna i en matberedare. Blanda mandelhack, florsocker, bakpulver och salt i en skål. Vispa äggvitorna till hårt skum med elvisp i en annan skål och vänd försiktigt ner skummet i mandelblandningen. Bred ut smeten i botten på formen och grädda i ugnen i ca 30 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna på galler. Tryck försiktigt på kakan för att jämna till ytan.
  3. Mörk chokladtryffel: Finhacka chokladen och lägg den i en stor skål. Värm grädden till kokpunkten i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och häll grädden över chokladen. Låt stå i 1–2 minuter och rör sedan om tills chokladen smält och blandningen är slät. Tillsätt lite salt. Låt chokladmassan svalna i 5 minuter. Häll den sedan över kakbottnen och ställ in i kylen i minst 6 timmar, helst över natten. Servering: Skär den kalla kakan i avlånga bitar med en vass kniv. Dekorera varje bit med physalis och guld­strössel. Servera direkt, medan kakan är kall.

Foto: Columbus Leth

Annons