Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Morotskaka med brynt smörkräm – formad som en åtta

27 apr, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Morotskaka med brynt smörkräm – formad som en åtta
Baka en etta och åtta så har du en festlig tårta till den som blir myndig! Självklart går det att kombinera på olika sätt – just här bakar vi en åtta i sex enkla steg.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bakat och klart #1 – Godaste jordgubbstårtanBrand logo
Bakat och klart #1 – Godaste jordgubbstårtan

Morotskaka med brynt smörkräm – formad som en 8:a

För att göra siffrorna 8, 3 och 0 behöver du två runda bakformar. Till siffran 3 gör du en 8 men skär även bort två öppningar på samma sida. Till siffran 0 gör du en 8 och stansar även ut mittendelen som du i stället lägger på sidorna i ytterkant. Här gör vi en 8.

Morotskaka med brynt smörkräm formad som en 8:a
Betina Hastoft
Annons

10 portioner

Tid: 1 timme

Du behöver:

225 g smör
325 g (4 ¹⁄³ dl) farinsocker
3 ägg
170 g (2 ¾ dl) vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
½ tsk malen nejlika
¼ tsk salt
200 g morötter

Brynt smörkräm:

130 g smör
125 g (2 dl) florsocker
¼ tsk malen kanel
1 nypa salt
300 g naturell färskost

Dekoration:

50 g valnötter
30 g gula och orange godiskulor el ägg
50 g gula och orange vingummin
Ev ätbara blommor

Steg 1

Ingredienser till morotskaka
Betina Hastoft

Sätt ugnen på 175°. Klä 2 runda springformer, 20 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smält smöret och låt det svalna något. Vispa farinsocker och ägg luftigt med elvisp. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor, sikta ner det i äggsmeten. Skala och riv morötterna. Blanda ner det smälta smöret och morötterna i smeten, vispa tills den är jämn.

Annons
Middag hos Wood #1: Så gör du en krämig spenatpastaBrand logo
Middag hos Wood #1: Så gör du en krämig spenatpasta

Steg 2

Baka morotskakorna och låt svalna
Betina Hastoft

Fördela smeten i formarna och grädda kakorna i ugnen i cirka 30 minuter tills de är genomgräddade. Låt dem svalna på ett galler.

Annons

Steg 3

Ingredienser till brynt smörkräm
Betina Hastoft

Brynt smörkräm: Smält smöret i en kastrull på medelhög värme. Höj sedan värmen och låt smöret fräsa tills det är brynt och doftar nötigt. Häll det brynta smöret genom en finmaskig sil och låt det svalna och få samma konsistens som mjukt, rumstempererat smör. Vispa det luftigt i en skål med elvisp cirka 2 minuter. Tillsätt florsocker, kanel och salt. Vispa vidare i cirka 1 minut. Tillsätt färskosten och vispa ihop krämen tills den är fast och jämn.

Annons

Steg 4

Stansa ut cirklar ir de runda morotskakorna
Betina Hastoft

Utskärning: Ta ut kakorna ur formarna och stansa ut en cirkel, cirka 7 cm i diameter, i mitten av kakorna. Skär bort en liten bit (ca 2 cm) av kanten på båda kakorna.

Steg 5

Sätt ihop de två kakcirklarna till en åtta
Betina Hastoft

Sätt ihop de två kakcirklarna med de raka kanterna mot varandra så att de formar en 8.

Annons

Steg 6

Spritsa ut smörkrämen på kakan
Betina Hastoft

Dekoration: Spritsa ut smörkrämen på kakan. Pynta med hela och hackade valnötter, godiskulor, vingummi och ev ätbara blommor.

Foto: Betina Hastoft

Annons