Morotskaka med brynt smörkräm – formad som en åtta
Morotskaka med brynt smörkräm – formad som en 8:a
För att göra siffrorna 8, 3 och 0 behöver du två runda bakformar. Till siffran 3 gör du en 8 men skär även bort två öppningar på samma sida. Till siffran 0 gör du en 8 och stansar även ut mittendelen som du i stället lägger på sidorna i ytterkant. Här gör vi en 8.
10 portioner
Tid: 1 timme
Du behöver:
225 g smör
325 g (4 ¹⁄³ dl) farinsocker
3 ägg
170 g (2 ¾ dl) vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
½ tsk malen nejlika
¼ tsk salt
200 g morötter
Brynt smörkräm:
130 g smör
125 g (2 dl) florsocker
¼ tsk malen kanel
1 nypa salt
300 g naturell färskost
Dekoration:
50 g valnötter
30 g gula och orange godiskulor el ägg
50 g gula och orange vingummin
Ev ätbara blommor
Steg 1
Sätt ugnen på 175°. Klä 2 runda springformer, 20 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smält smöret och låt det svalna något. Vispa farinsocker och ägg luftigt med elvisp. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor, sikta ner det i äggsmeten. Skala och riv morötterna. Blanda ner det smälta smöret och morötterna i smeten, vispa tills den är jämn.
Steg 2
Fördela smeten i formarna och grädda kakorna i ugnen i cirka 30 minuter tills de är genomgräddade. Låt dem svalna på ett galler.
Steg 3
Brynt smörkräm: Smält smöret i en kastrull på medelhög värme. Höj sedan värmen och låt smöret fräsa tills det är brynt och doftar nötigt. Häll det brynta smöret genom en finmaskig sil och låt det svalna och få samma konsistens som mjukt, rumstempererat smör. Vispa det luftigt i en skål med elvisp cirka 2 minuter. Tillsätt florsocker, kanel och salt. Vispa vidare i cirka 1 minut. Tillsätt färskosten och vispa ihop krämen tills den är fast och jämn.
Steg 4
Utskärning: Ta ut kakorna ur formarna och stansa ut en cirkel, cirka 7 cm i diameter, i mitten av kakorna. Skär bort en liten bit (ca 2 cm) av kanten på båda kakorna.
Steg 5
Sätt ihop de två kakcirklarna med de raka kanterna mot varandra så att de formar en 8.
Steg 6
Dekoration: Spritsa ut smörkrämen på kakan. Pynta med hela och hackade valnötter, godiskulor, vingummi och ev ätbara blommor.
Foto: Betina Hastoft