Morotskaka med citronfrosting och påskägg
24 feb, 2023
AvLouisa Lorang
Hur gör man en morotskaka ännu godare? Jo, man toppar den med citronfrosting, pistaschnötter och påskägg.
Annons
Morotskaka med citronfrosting och påskägg
Pynta morotskakan med ägg för en söt påsktårta till påskfikat.
8 bitar
Annons
Du behöver:
200 g smör, rumsvarmt
2 ¼ dl strösocker
2 ägg
250 g morötter
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 msk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
100 g valnötter
50 g mandel
100 g russin
Citronfrosting:
100 g smör
1 vaniljstång
200 g naturell färskost
8 ¼ dl florsocker
2 msk ekologiskt citronskal
2 msk citronsaft
Dekor:
2 msk osaltade pistaschnötter utan skal
Små påskägg
1 msk ekologiskt citronskal
1 näve färsk rosmarin
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180° varmluft. Vispa smör och socker ljust och luftigt i en skål. Vispa ner äggen. Skala och riv morötterna grovt och blanda ner i smeten. Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver, salt och kryddor en skål och sikta ner i smeten. Hacka nötterna grovt, rör ner nötter och russin. Fördela smeten i en smord springform, ca 22 cm. Grädda i 40–50 minuter tills genombakt. Låt kallna på galler.
- Citronfrosting: Smält smöret och låt svalna lite. Dela vaniljstången med en vass kniv och skrapa ut fröna. Vispa smör, vanilj, färskost, florsocker, finrivet citronskal och citronsaft med elvisp till en krämig frosting.
- Servering: Bre ut frostingen över den kalla kakan. Hacka pistaschnötterna grovt och strö över kakan tillsammans med påskägg, strimlat citronskal och rosmarin. Servera genast.
Foto: Columbus Leth och Lene Samsø
Annons