Oliver Ingrossos nya kokbok Mangia – släpps i smidigt miniformat
Förra året släppte Oliver Ingrosso kokboken Quanto basta och den blev snabbt 2023 års mest sålda kokbok. Nu, kommer han med en ny kokbok – Mangia: pasta och annat gott. Den som lagat recept ur Quanto basta kommer känna igen sig, även i denna kokbok finns inga exakta mått på ingredienser utan fokus ligger fortsatt på metoderna bakom rätterna. Oliver uppmanar sina läsare att smaka mycket och våga lita på dina smaklökar och att du vet vad du gillar!
Det fina med den nya kokboken är att den kommer i miniformat och även om den står på egna ben så är den ett komplement till den första boken. Den är smidig nog att ha med i väskan och perfekt att bläddra i när man är hos den där kompisen som aldrig vet vad den vill äta.
Italiensk korv med bröd
En svensk klassiker, på italienskt vis! Focacciabröd, salsiccia, kronärtskockskräm och en brutalt god tomatmarmelad. More is more!
Tips! Marmeladen håller sig länge i kylen, och är god till ost eller på mackor till exempel.
Du behöver:
Tomatmarmelad:
Färska datterini-tomater, eller andra små söta tomater
Socker
Citron
Kronärtskockskräm:
Kronärtskockor i olja på burk
Ricotta
Salt
Svartpeppar
Citron
Korv:
Smör
Färsk salsicciakorv, gärna fänkålssalsiccia
Korvbröd
Pecorino
Färsk körvel, eller annan färsk ört
Gör så här:
- Tomatmarmelad: Lägg tomater och socker i en kastrull. Tänk att det ska vara ungefär en tiondel socker till mängden tomat. Låt tomaterna smälta ner tills de tappar all sin vätska och börjar koka ner. Det tar ungefär 40 minuter på låg- till medelvärme.
- När 40 minuter har gått, smaka av med citronjuice och låt marmeladen reducera en stund tills den har en tjock och fin konsistens. Låt svalna och häll upp i väl rengjorda burkar.
- Kronärtskockskräm: Häll av oljan från kronärtskockorna men spara oljan.
- Fritera kronärtskockorna snabbt tills de börjar få fin färg. De ska inte få för mycket färg, tänk att de ska vara strax innan gyllenbruna. Annars blir det en för sträv kräm.
- Mixa de friterade kronärtskockorna tillsammans med ricotta och så mycket av oljan från burken att du får en tjock kräm. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
- Korv: Stek korven i smör eller lite olivolja tills den fått fin färg.
- Bre ett ordentligt lager kronärtskockskräm i brödet, lägg på tomatmarmelad och till sist korven.
- Du kan hoppa över det här steget men det blir väldigt gott att ställa in det hela i ugnen på cirka 200 grader i ungefär 2 minuter. Då blir allt varmt, brödet blir krispigt och smakerna gifter sig.
- Riv över pecorino, ringla lite olivolja och lägg på lite körvel om så önskas. Servera direkt!
Foto: Alia Serban