Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Ört- och vitlökssmörfyllda bullar

17 mar, 2025
AvLena Söderström
Recept på ört- och vitlökssmörfyllda bullar
Lena Söderström
Dessa bullar fylls med ett smakrikt ört- och vitlökssmör och är ett suveränt tillbehör till allt. Duka upp på buffén eller packa ner i picknickkorgen!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieostBrand logo
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieost

Ört- och vitlökssmörfyllda bullar

Bullarna bakas med lite jäst och har lång jästid. Du kan dubbla jästmängd och halvera jästiden.

Annons

20 bullar

Tid: 3 timmar, 15 minuter

Du behöver:

Deg:

½ paket färsk jäst, ca 25 g
5 dl ljummen mjölk, 36º
1 msk strösocker
1 tsk flingsalt
Ca 12 dl vetemjöl
100 g smör, rumstempererat

Fyllning:

125 g smör, rumsvarmt
3 msk blandade, hackade örter t ex persilja, körvel, oregano
1 pressad vitlöksklyfta

Pensling:

1 ägg
1 tsk flingsalt
Ev färska örter

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke, använd gärna köksmaskin med degkrok. Tillsätt mjölk, socker och salt. Låt jäsa ca 20 minuter.
  2. Blanda ner 8 dl av mjölet och kör till en smidig deg. Klicka ner smöret och kör tills allt blandats. Tillsätt resten av vetemjölet, ca 1 dl i taget, tills det blir en smidig deg, den får inte bli för hård. Låt degen jäsa ca 1 timme.
  3. Blanda samman fyllningen.
  4. Ta upp degen på mjölat bord och dela den i 2 bitar. Kavla ut en bit till ca 60 x 26 cm. Bred på hälften av fyllningen på degen.
  5. Gör treslag från den korta sidan: Vik över en tredjedel av degen och sedan en gång till så att det blir tre lager deg. Kavla ut lätt och skär degen i ca 10 långa remsor, vira ihop till bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Gör på samma sätt med resten av degen och örtsmöret.
  6. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 45 minuter. Värm ugnen till 200°. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över flingsalt och grädda en plåt i taget mitt i ugnen, 10–15 minuter. Låt vila på ett galler under bakduk. Garnera eventuellt med örter.

Foto: Lena Söderström, Columbus Leth

Annons