Ört- och vitlökssmörfyllda bullar
17 mar, 2025
AvLena Söderström
Dessa bullar fylls med ett smakrikt ört- och vitlökssmör och är ett suveränt tillbehör till allt. Duka upp på buffén eller packa ner i picknickkorgen!
Annons
Ört- och vitlökssmörfyllda bullar
Bullarna bakas med lite jäst och har lång jästid. Du kan dubbla jästmängd och halvera jästiden.
Annons
20 bullar
Tid: 3 timmar, 15 minuter
Du behöver:
Deg:
½ paket färsk jäst, ca 25 g
5 dl ljummen mjölk, 36º
1 msk strösocker
1 tsk flingsalt
Ca 12 dl vetemjöl
100 g smör, rumstempererat
Fyllning:
125 g smör, rumsvarmt
3 msk blandade, hackade örter t ex persilja, körvel, oregano
1 pressad vitlöksklyfta
Pensling:
1 ägg
1 tsk flingsalt
Ev färska örter
Gör så här:
- Smula ner jästen i en bunke, använd gärna köksmaskin med degkrok. Tillsätt mjölk, socker och salt. Låt jäsa ca 20 minuter.
- Blanda ner 8 dl av mjölet och kör till en smidig deg. Klicka ner smöret och kör tills allt blandats. Tillsätt resten av vetemjölet, ca 1 dl i taget, tills det blir en smidig deg, den får inte bli för hård. Låt degen jäsa ca 1 timme.
- Blanda samman fyllningen.
- Ta upp degen på mjölat bord och dela den i 2 bitar. Kavla ut en bit till ca 60 x 26 cm. Bred på hälften av fyllningen på degen.
- Gör treslag från den korta sidan: Vik över en tredjedel av degen och sedan en gång till så att det blir tre lager deg. Kavla ut lätt och skär degen i ca 10 långa remsor, vira ihop till bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Gör på samma sätt med resten av degen och örtsmöret.
- Låt bullarna jäsa under bakduk ca 45 minuter. Värm ugnen till 200°. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över flingsalt och grädda en plåt i taget mitt i ugnen, 10–15 minuter. Låt vila på ett galler under bakduk. Garnera eventuellt med örter.
Foto: Lena Söderström, Columbus Leth
Annons