Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Pasta med krämig ugnsrostad tomatsås ­

06 sep, 2022
AvRedaktionen ELLE
Recept på pasta med krämig ugnsrostad tomatsås ­
En pasta med krämig ugnsrostad tomatsås – som sköter sig själv i ugnen! Hur enkelt?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Cookalong med Frida Lund: Så lagar du en enkel vardagspastaBrand logo
Cookalong med Frida Lund: Så lagar du en enkel vardagspasta

Pasta med krämig ugnsrostad tomatsås ­

Magisk, smakrik och krämig tomatsås som sköter sig själv i ugnen!

Lättlagad pasta med krämig ugnsrostad tomatsås ­

4 portioner

Annons

Du behöver:

400 g tagliatelle
500 g körsbärstomater
1 vitlöksklyfta
1 tsk chiliflakes
1 tsk socker
1 msk koncentrerad grönsaksfond
3 msk olivolja
1 dl vitt vin
Salt och nymalen svartpeppar
50 g pecorino
100 g rucola

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala vitlöksklyftan och skär i tunna skivor. Skölj tomaterna, skär i fjärdedelar och lägg i en ugnsfast form. Tillsätt vitlöksskivor, chiliflakes, socker, grönsaksfond, olivolja, vin, salt och peppar i formen och rör om. Ugnsrosta tomaterna i ugnen i cirka 15–20 minuter tills tomaterna och vitlöken är mjuka men inte fått färg.
  2. Koka under tiden pastan riktigt al dente (med mycket tuggmotstånd). Ta upp pastan och låt rinna av, spara lite av pastavattnet. Ta ut formen ur ugnen, häll upp allt i en traktörpanna, se till att all god vätska från formen kommer med. Mixa ihop såsen grovt med en stavmixer.
  3. Lyft ner pastan i såsen, rör om så all pasta täcks av sås och låt allt bli varmt. Späd såsen med några extra skedar av pastavattnet. Servera pastan med mycket färskriven pecorino och rucola på toppen.

Foto: Peter Kam

Annons