Rågbröd i långpanna
08 okt, 2024
AvLinn Grubbström
Vårt goda rågbröd bakas enkelt i långpanna. Ett godare bröd får du leta efter!
Annons
Rågbröd i långpanna
Fylligt och rustikt bröd som bakas enkelt i långpanna.
Annons
20 bitar
Tid: 20 minuter + jäs- och ugnstid
Du behöver:
50 g jäst
6 dl vatten
1 dl ljus sirap
1 msk salt
1 dl pumpafrön
300 g (5½ dl) rågmjöl
600 g (10 dl) vetemjöl
30 g (¾ dl) havregryn
Gör så här:
- Smula ner jästen i en skål och rör ner den i fingervarmt vatten (37°). Tillsätt sirap och salt. Tillsätt pumpafrön, allt rågmjöl och nästan allt vetemjöl.
- Knåda degen väl i en matberedare så att den blir smidig. Tillsätt det sista mjölet om degen är för kladdig. Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
- Sätt ugnen på 225°. Knåda degen på köksbänken och lägg den i en ugnsform med bakplåtspapper. Tryck ut degen något så att den täcker så mycket av bakformen som möjligt och kommer ut i kanterna. Låt degen jäsa under bakduk i 20 minuter.
- Pensla degen med vatten och strö över havregryn. Grädda brödet i ugnen i cirka 20 minuter.
Foto: Peter Kam
Annons