Krämig rotsakspolenta med svamp
24 feb, 2023
AvJessica Lek
Använd färsk majs så blir den här rotsakspolentan extra krämig.
Annons
Krämig rotsakspolenta
Vanligtvis görs polenta på majsgryn, men här använder vi färsk majs till en extra krämig variant.
4 personer
Annons
Du behöver:
1 knippe små rödbetor, 6–8 st morötter eller 2 små zucchini, i skivor
Olivolja
Flingsalt
1–2 msk balsamvinäger
Svart- och vitpeppar
8 majskolvar
Salt och socker
5 kaffir lime-blad
40 g smör
1 vitlöksklyfta, riven
200 g fontinaost, i tärningar
50 g parmesanost, riven
1 tsk nyriven muskotnöt
12 vaktelägg eller 3 hönsägg
75 g svamp, t ex champinjoner
Gör så här:
- Sätt ugnen på 195°. Skala morötterna om du använder det. Lägg grönsakerna på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över olivolja och balsamvinäger och strö på flingsalt och grovmald peppar. Baka i ugnen tills mjuka.
- Ta bort blad och skägg från majskolvarna. Skär loss kärnorna med en vass kniv. Koka upp vatten i en kastrull med 1 msk salt och 1 msk socker. Koka majsen i 10–12 minuter (tiden kan variera, provsmaka). Låt limebladen koka med de sista 2 minuterna.
- Lyft ur majsen från kastrullen med hålslev och låt rinna av i ett durkslag. Spara kokvätskan. Mixa majsen i matberedare, så slät som möjligt. Hetta upp smöret i en stekpanna och lägg i majspurén, vitlöken och ostarna. Låt allt smälta på medelvärme. Rör om konstant och tillsätt eventuellt lite vätska från majsen, eller grönsaksfond. Smaka av polentan med salt och ev nymalen vitpeppar. Skeda upp polentan i 4 ugnsfasta djupa tallrikar och lägg på rostade grönsaker.
- Knäck över 3 ägg per portion. Ställ tallrikarna i ugnen och tillaga i 2–3 minuter, så att gulan fortfarande är rinnig. Riv svampen papperstunt över. Gott med en örtsallad till.
Av: Maaike Koorman Foto: Alan Jensen
Annons