Så gör du äkta gnocchi – i sex enkla steg
Hemgjord gnocchi med brynt smör och salvia
Använd en potatispress eller gaffel när du mosar potatisen. En mixer kan ge ett kompakt och segt mos.
4 portioner
Du behöver:
400 g potatis
240 g (4 dl) vetemjöl
1 tsk salt
1 ägg
20 g smör
1 msk neutral olja
Till servering:
4 stjälkar salvia
1 ekologisk citron
100 g smör
Salt och peppar
Parmesan
Steg 1
Koka potatisen mjuk med skalet på i osaltat vatten. Skala de kokta potatisarna medan de fortfarande är varma och pressa dem genom en potatispress. Låt moset svalna lite.
Steg 2
Sikta mjöl över potatismoset, salta och blanda försiktigt samman. Gör en grop i blandningen och knäck ägget i den. Vispa in ägget i moset med en gaffel. Knåda sedan degen med händerna. Den ska inte klibba men ändå vara ganska lös.
Steg 3
Rulla degen till 2 cm tjocka ”korvar” på ett mjölat bakbord. Skär dem i små bitar, cirka 1 cm. Tryck försiktigt med en gaffel på båda sidor av bitarna.
Steg 4
Koka upp vatten i en kastrull. Lägg i några gnocchi åt gången och låt dem koka tills de flyter upp. Låt dem koka ytterligare 5 minuter och plocka upp dem försiktigt med en hålslev.
Steg 5
Stek gnocchin i smör och olja ca 2 minuter på var sida så att de blir gyllene.
Steg 6
Servering: Skölj salvian och plocka bladen. Skölj citronen och finriv skalet. Smält smöret i en kastrull. Rör runt tills smöret börjar bubbla och doftar karamelligt. Blanda ner salvia och citronzest i smöret. Häll smöret över gnocchin och strö över salt, peppar och riven parmesan.
Foto: Peter Kam