Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Så gör du äkta gnocchi – i sex enkla steg

27 aug, 2024
AvLinn Grubbström
Så gör du äkta gnocchi – i sex enkla steg
Peter Kam
Gör dina egna galet goda gnocchi! Det är lättare än du tror att få till de perfekta små pastakuddarna. Följ bara vår steg för steg-guide!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood #5: PanzanellaBrand logo
Middag hos Wood #5: Panzanella

Hemgjord gnocchi med brynt smör och salvia

Använd en potatispress eller gaffel när du mosar potatisen. En mixer kan ge ett kompakt och segt mos.

I sex enkla steg gör du din egen gnocchi – precis som i Italien
Peter Kam

4 portioner

Annons

Du behöver:

400 g potatis
240 g (4 dl) vetemjöl
1 tsk salt
1 ägg
20 g smör
1 msk neutral olja

Till servering:

4 stjälkar salvia
1 ekologisk citron
100 g smör
Salt och peppar
Parmesan

Steg 1

Steg 1 – koka potatisen mjuk och pressa genom en potatispress
Peter Kam

Koka potatisen mjuk med skalet på i osaltat vatten. Skala de kokta potatisarna medan de fortfarande är varma och pressa dem genom en potatispress. Låt moset svalna lite.

Steg 2

Steg 2 – sikta mjöl över potatismoset och knäck ett ägg i mitten
Peter Kam

Sikta mjöl över potatismoset, salta och blanda försiktigt samman. Gör en grop i blandningen och knäck ägget i den. Vispa in ägget i moset med en gaffel. Knåda sedan degen med händerna. Den ska inte klibba men ändå vara ganska lös.

Annons

Steg 3

Steg 3 – rulla degen till 2 cm tjocka korvar och skär i bitar
Peter Kam

Rulla degen till 2 cm tjocka ”korvar” på ett mjölat bakbord. Skär dem i små bitar, cirka 1 cm. Tryck försiktigt med en gaffel på båda sidor av bitarna.

Steg 4

STeg 4 – koka gnocchi tills de flyter upp till ytan och sedan ytterligare 5 minuter
Peter Kam

Koka upp vatten i en kastrull. Lägg i några gnocchi åt gången och låt dem koka tills de flyter upp. Låt dem koka ytterligare 5 minuter och plocka upp dem försiktigt med en hålslev.

Annons

Steg 5

Steg 5 – stek gnocchin smör och olja tills de blir gyllene
Peter Kam

Stek gnocchin i smör och olja ca 2 minuter på var sida så att de blir gyllene.

Steg 6

Steg 6 – smält smöret och blanda ner salvia och citronzest
Peter Kam

Servering: Skölj salvian och plocka bladen. Skölj citronen och finriv skalet. Smält smöret i en kastrull. Rör runt tills smöret börjar bub­bla och doftar karamelligt. Blanda ner salvia och citronzest i smöret. Häll smöret över gnocchin och strö över salt, peppar och riven parmesan.

Foto: Peter Kam

Annons