Så gör du cilbir – turkiska ägg
23 feb, 2024
AvLouisa Lorang
Cilbir är pocherade ägg i yoghurt – här med ett gott chilismör. Ät gärna med ett gott bröd till.
Annons
Cilbir – turkiska ägg
De pocherade äggen med yoghurt är en klassiker på turkiska frukostbord.
Annons
2 portioner
Du behöver:
Pocherade ägg:
Salt
1 msk vitvinsvinäger
2 ägg
Yoghurt:
1 liten vitlöksklyfta
3 dl grekisk yoghurt
1 msk färsk dill
1 msk färsk mynta
Salt
Chilismör:
50 g smör
1 tsk chiliflakes
1 tsk milt paprikapulver
Salt
Till servering:
2 salladslökar
2 pitabröd
1 näve färsk mynta
Gör så här:
- Börja med yoghurten. Skala vitlöksklyftan och riv den fint. Blanda yoghurten med vitlök, hackad dill och mynta. Smaka av med salt.
- Smält smöret i en kastrull och låt det brynas lätt. Tillsätt chiliflakes och paprika och låt det bli lite varmt. Smaka av med salt.
- Pochera äggen: Koka upp generöst saltat vatten i en stor kastrull och låt sjuda. Häll upp vinäger i en liten skål och knäck upp äggen i skålen. Rör om i det kokande vattnet så att du skapar en virvel. Häll försiktigt ner äggen mitt i virveln och sänk värmen så att vattnet är lite under kokpunkten. Låt äggen pochera i ca 3 minuter och lyft försiktigt upp dem med hålslev.
- Servering: Skölj och hacka salladslökarna. Grilla pitabröden. Lägg upp yoghurten i stora djupa tallrikar eller skålar. Toppa med pocherat ägg och chilismör, salladslök och plockad mynta. Servera med ljumma pitabröd.
Foto: Columbus Leth
Annons