Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Så gör du cilbir – turkiska ägg

23 feb, 2024
AvLouisa Lorang
Så gör du cilbir – turkiska ägg
Columbus Leth
Cilbir är pocherade ägg i yoghurt – här med ett gott chilismör. Ät gärna med ett gott bröd till.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieostBrand logo
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieost

Cilbir – turkiska ägg

De pocherade äggen med yoghurt är en klassiker på turkiska frukostbord.

Börja dagen med cilbir – turkiska ägg
Columbus Leth
Annons

2 portioner

Du behöver:

Pocherade ägg:

Salt
1 msk vitvinsvinäger
2 ägg

Yoghurt:

1 liten vitlöksklyfta
3 dl grekisk yoghurt
1 msk färsk dill
1 msk färsk mynta
Salt

Chilismör:

50 g smör
1 tsk chiliflakes
1 tsk milt paprikapulver
Salt

Till servering:

2 salladslökar
2 pitabröd
1 näve färsk mynta

Gör så här:

  1. Börja med yoghurten. Skala vitlöksklyftan och riv den fint. Blanda yoghurten med vitlök, hackad dill och mynta. Smaka av med salt.
  2. Smält smöret i en kastrull och låt det brynas lätt. Tillsätt chiliflakes och paprika och låt det bli lite varmt. Smaka av med salt.
  3. Pochera äggen: Koka upp generöst saltat vatten i en stor kastrull och låt sjuda. Häll upp vinäger i en liten skål och knäck upp äggen i skålen. Rör om i det kokande vattnet så att du skapar en virvel. Häll försiktigt ner äggen mitt i virveln och sänk värmen så att vattnet är lite under kokpunkten. Låt äggen pochera i ca 3 minuter och lyft försiktigt upp dem med hålslev.
  4. Servering: Skölj och hacka salladslökarna. Grilla pitabröden. Lägg upp yoghurten i stora djupa tallrikar eller skålar. Toppa med pocherat ägg och chilismör, salladslök och plockad mynta. Servera med ljumma pitabröd.

Foto: Columbus Leth

Annons