Så gör du Siri Barjes saffransrisotto – smakprov ur nya kokboken
Kålen, en mångsidig grönsak som kommer i många former och färger, är ofta både billig och nyttig – ändå når den sällan sin fulla potential. Absolut, kåldolmar och och kålpudding i all ära men det finns ju massa saker att göra med den. Enligt Siri Barje så kan man tillaga den på mer exakt sextio olika sätt!
Den 11 december landar Siri Barjes nya kokbok Kål hela året: Ett sextio recept långt kärleksbrev från Siri Barje på hyllorna. Med den här boken vill Siri ge upprättelse för den underskattade och missförstådda grönsaken!
– Jag älskar kål, alla sorters kål, till alla måltider, till stora festmiddagar och till snabb lunch på 10 minuter. Men ta det lugnt, du behöver inte vara en lika extrem kålälskare som jag för att gilla den här boken. Uppdelat på de fyra årstiderna får du här mina bästa recept för att tillaga kål på hösten, vintern, våren och sommaren. Och dessutom fem bonusrecept för kål till frukost. Jo, det är faktiskt ett kanonkoncept. Och jag kunde inte låta bli, säger Siri Barje om boken.
I den här boken hittar du kål för alla säsonger och smaker – grönkål, svartkål, fänkål och blomkål för att nämna några. Det kommer lagas pasta med kål, gratäng med kål och soppa med kål, såklart blir det också både kimchi och coleslaw.
ELLE mat & vin har dessutom fått ta del av två helt oemotståndliga recept ur kokboken. Något som kommer bli en riktig vinterklassiker är utan tvekan risotto med svartkål, saffran och mascarpone. Och vardagens godaste hjälte är definitivt Siri Barjes grönkålslasagne med persilja och brynt smör-béchamel. Du hör ju, resterande 58 recept kan ju inte vara annat än goda!
En perfekt julklapp att ge någon som gillar att laga mat – eller till dig själv för den delen!
Två smakprov ur Kål hela året: Ett sextio recept långt kärleksbrev från Siri Barje
Risotto med svartkål, saffran och mascarpone
Den här risotton känns lyxig utan att vara dyr. Den är krämig och härlig, nästan som guld. Prova!
4 personer
Ca 60 minuter
Du behöver:
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
Cirka 1 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
4 dl risottoris
1/2 g saffran
3 dl vitt vin
200 g svartkål
5 msk smör
50 g parmesan + mer till servering
1 dl mascarpone, eller crème fraiche
Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Hacka lök och vitlök smått.
- Värm olivoljan i en stor gryta och stek grönsakerna på medelvärme tills löken är mjuk.
- Fyll en annan stor kastrull med 1 liter vatten och smula ner en grönsaksbuljongtärning. Låt det koka upp och håll varmt.
- Tillsätt riset i grytan med löken och rör runt tills det börjar bli genomskinligt.
- Tillsätt saffran och rör runt.
- Höj värmen något och tillsätt vinet, låt det koka in i cirka 2 minuter.
- Skopa nu över lite av den varma buljongen i taget och häll i riset och grönsakerna. Rör runt och låt koka in. Häll på en slev till när vätskan har kokat in.
- Riv svartkålen i mindre bitar med händerna, ta inte med stjälken.
- Smält 1 msk smör i en stor stekpanna och stek kålen i ungefär 2 minuter, tillsätt 1/2 dl vatten, låt det koka ihop och ställ åt sidan.
- Fortsätt mata risotton med buljong tills den är precis klar. Smaka av! Riset ska vara klart men med en liten kärna i mitten.
- Ta risotton från värmen, tillsätt salt, peppar, 4 msk smör, parmesan och mascarpone.
- Lägg i hälften av kålen och blanda runt ordentligt. Tillsätt lite mer buljong så att du får en fin rinnig konsistens.
- Lägg upp i djupa tallrikar så att risotton breder ut sig, lägg på svartkål och riv på mer parmesan. Servera!
Grönkålslasagne med persilja och brynt smör-béchamel
Brynt smör-béchamel? Går att äta som soppa. Men gör inte det, gör den här otroliga lasagnen. Chiliflakes är viktiga, du vill ha en liten kick.
4 personer
Ca 60 minuter
Du behöver:
Brynt smör-bechamél:
50 g smör
4 msk mjöl
8 dl mjölk
Salt
Fyllning:
400 g grönkål
2 stora gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 stort knippe persilja, 100 g
2 msk olivolja
1 tsk chiliflakes
Salt och peppar
Lasagne:
2 bollar mozzarella
100 g lagrad ost, exempelvis
Prästost
Cirka 12 lasagneplattor
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
- Smält smöret och bryn lätt, häll på mjöl, stek nån minut och tillsätt mjölken, låt koka ihop på svag värme under omrörning (för den bränner lätt fast!) i cirka 15 minuter. Salta.
- Strimla grönkål fint. Hacka persiljan grovt.
- Finhacka lök och vitlök.
- Stek lök och vitlök i olivoljan tills gyllene.
- Tillsätt grönkålen och stek tills den blir helt grön och sjunker ihop rejält, cirka 1-2 minuter.
- Ta pannan från värmen och tillsätt persilja.
- Smaka av med chiliflakes, salt och peppar.
- Riv mozzarellan i små bitar, riv lagrad ost fint.
- Montera lasagnen i en stor ugnsfast form: lägg grönkål i botten och varva sedan pastaplattor, béchamel, ostar och grönkål. Avsluta med ett sista lager béchamel och lagrad ost.
- Baka i ugnen i cirka 35 minuter och låt sedan svalna i cirka 10 minuter innan servering!
Tips! Tänk på att inte steka grönkålen för länge i pannan, som allra mest 2 minuter, den kommer att fortsätta tillagas i ugnen nämligen. Kör hellre lite färre lasagneplattor i detta recept, för att få maximal krämighet!
Fotograf: Johanna Åkerberg Kassel