Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Så håller du din matbudget – 5 smarta tips

03 jan, 2024
AvNami Kawakita
Så håller du din matbudget – 5 smarta tips
Sju av tio svenskar uppger att de har blivit mer medvetna om sin matbudget den senaste tiden. Trots detta handlar varannan svensk alltid för en större summa än planerat, samtidigt som vi slänger massor med mat. Hur går det ihop?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så lyckas du med din aioliBrand logo
Så lyckas du med din aioli

Vi lever i en tid som präglas av ökade levnadskostnader och inflation. En ny undersökning från HelloFresh och Censuswide visar att varannan svensk handlar för en större summa än tänkt när de går till mataffären, trots att sju av tio uppger att de har blivit mer medvetna om sin matbudget sedan prisökningarna.

Som ett resultat av dagens ekonomiska läge uppger nära fyra av tio svenskar att de äter mindre dyr mat, som exempelvis kött, och nästan lika många har varit tvungna att dra ner på mat av hög kvalitet. Trots att många av oss planerar vad som ska ätas i veckan, räknar på budget och skriver en lista så är det lätt att det slinker det ner både det ena och det andra i korgen som vi inte hade räknat med.

Annons

För att hjälpa svenskarna hålla sig till sin matbudget delar HelloFresh receptkreatör Karin Wenner sina bästa tips.

Så håller du din matbudget – 5 smarta tips

1. Undvik impulsköp

Undvik att hamna i fällan av impulsköp. Bestäm en dag, exempelvis söndagar där du eller ditt hushåll planerar eller beställer hem mat för veckan. Ta beslut om vad ni ska äta, hur mycket budget ni har att spendera och om ni inte beställer hem mat – när det passar att handla. Går du och handlar, se till att inte handla hungrig då det ofta leder till spontana inköp.

2. Sortera i kylskåpet

Det är lätt att glömma vad som finns i ett stökigt kylskåp. Välj en dag i veckan där du tar 10 minuter till att sortera och få koll på vad du har för mat och rester hemma. Om du delar ditt hushåll med fler försök även att få dem att förstå systemet för vart saker ska stå.

3. Separat konto för matinköp

Skaffa ett separat matkonto för att göra det enkelt att sätta en budget. För du över en viss summa varje månad blir det lätt att hålla koll på vad du har kvar och hålla dig till det. Det är också ett bra sätt för de som lever tillsammans att hålla koll på utgifterna.

Annons

4. Utnyttja tiden för lärande

Involvera dina barn i planeringen. Genom att prata om vad ni ska äta i veckan kan ni få tid till att öva matematikkunskaper. Förutom att öka förståelsen för kostnader får förhoppningsvis dina barn också en större känsla av att kunna påverka vad ni äter hemma och bli mer intresserade av mat generellt. Extra bra för kräsna barn som inte går med på vilken mat som helst.

5. Matsvinn = pengar i soptunnan

Det är lätt att dra slutsatsen att storhandling automatiskt leder till sparade pengar. Men slutar det i att du lagar alldeles för mycket mat som ni inte äter upp eller att matvaror hinner bli gamla innan användning, leder det bara till matsvinn – vilket i sin tur är pengar i soptunnan. Prioritera istället att handla det du faktiskt behöver.

Engagera alla i hushållet i både planering och matlagning

Mycket matsvinn – trots det ekonomiska läget

En annan undersökning, även den från HelloFresh och Censuswide, visar att av all mat som vi köper slängs cirka 20%, vilket motsvarar ett värde av 782 kronor i månaden och att vi endast äter rester sex gånger i månaden. De vanligaste anledningarna till matsvinn är att utgångsdatumet passerat, man inte har hunnit använda varan eller att man helt enkelt lagat för mycket mat. Som vi nämnde tidigare så är planering nyckeln och med en dos fantasi skapar du nya rätter på det som blir över och som finns i kylen.

Annons

– Med lite fantasi och kreativitet går det enkelt och kostnadseffektivt att skapa nya maträtter av mat som blir över. Nästan allt kan användas som ingredienser till gratänger, pyttipanna, grytor eller sallader. Ofta räcker det bara att kika i skafferiet och kylskåpet för att hitta matvaror som passar till, säger Karin Wenner.

Enkla sätt att minska matsvinnet

  • Frukt: frys in i frukt som börjar bli ledsen i portionsförpackningar och gör smoothies.
  • Bröd: tortt bröd får nytt liv i form av eget ströbröd eller krutonger att ha på salladen.
  • Vin: vinslattarna fryser du enkelt in i iskuber och använder i soppor, såser och grytor!
  • Bruna bananer: släng inte! Baka bananbröd eller gör matiga bananpannkakor – så gott!
  • Ost: riv den tråkiga kanten på hushållsosten och frys in, funkar hur bra som helst att ha i gratänger.
  • Grönsaker: om grönsakerna inte är krispiga längre så passar de utmärkt att ha i en ugnsomelett eller i en soppa!

Maträtterna som svenskarna helst lagar på rester

  1. Pastarätter
  2. Grytor
  3. Sallader
  4. Soppa
Annons