Så här gör du beef Wellington
Beef Wellington med timjanpotatis och grönsallad
Riktigt god och uppskattad festmat för många!
4 portioner
Du behöver:
600 oxfilé
1 msk dijonsenap
Salt och peppar
250 g portabellosvamp
1 tsk timjan
100 g lufttorkad skinka
1 rulle smördeg
Timjanpotatis:
800 g potatis
2 msk olivolja
2 tsk timjan
Salt
Grönsallad:
125 g blandad grönsallad
1 rödlök
4 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
2 tsk flytande honung
½ tsk dijonsenap
Salt och peppar
50 g solrosfrön
Steg 1
Sätt ugnen på 200°. Putsa köttet och bryn runt om i en het panna. Bred på senap, salta och peppra.
Steg 2
Rensa svampen och skär i små bitar. Stek i 3–4 minuter, krydda med timjan och salt och ta från värmen.
Steg 3
Lägg ut skinkskivorna lite omlott på en bit plastfolie. Fördela den stekta svampen på skinkan och lägg köttet i mitten. Rulla ihop hårt till en rulle.
Steg 4
Kavla ut smördegen på en bit bakplåtspapper. Ta bort plastfolien från köttet, lägg det på smördegen och rulla ihop. Pensla smördegen med ägg (använd även ägget som klister).
Steg 5
Lägg det inslagna köttet med skarven nedåt på en plåt klädd med bakplåtspapper och pensla rullen med resten av ägget. Grädda i 25 minuter tills den blivit gyllene, och låt vila i ca 10 minuter innan du skär i fina skivor.
Steg 6
Timjanpotatis och grönsallad: Skölj potatisen, vänd med olja och krydda med timjan och salt. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ca 40 minuter (samtidigt som du tillagar köttet) tills potatisen är gyllene och genomstekt. Byt ev plats på plåtarna i halvtid. Skölj och torka salladen. Skala rödlöken och skiva tunt. Rör ihop olja, vinäger, honung, senap, salt och peppar. Blanda sallad, lök och dressing, toppa med rostade solrosfrön.
Foto: Betina Hastoft