Smaker från vildmarken
Saara Atula har två passioner i livet – matlagning och friluftsliv.
– Inget slår känslan av frihet och harmoni när jag ger mig ut i naturen. Fågelkvitter, mäktiga vyer och alla härliga dofter jag möts av är som en detox för själen. Stress och oro försvinner, ängsliga tankar tystnar. Jag känner hur orken kommer tillbaka. Axlarna sjunker, jag märker att jag ler…
Vördnaden för naturen fick Helsingforsfödda Saara och hennes man Markus att fatta ett livsomvälvande beslut för ett par år sedan. De sade upp sig från sina jobb i huvudstaden, sålde lägenheten och flyttade upp till de vilda vidderna i finska Lappland.
– Men vi lever inte direkt i vildmarken. Vi bor bekvämt i en stad men har naturen och hisnande landskap utanför knuten, förtydligar Sara.
Här uppe kan hon ge sig hän åt sina passioner. I det rymliga lantköket komponerar hon nya – eller försöker förfina sina gamla maträtter. Smaker, dofter, texturer och färger kombineras och förenas som i en finstämd symfoni, och Saara är den perfektionistiska dirigenten som håller i taktpinnen, eller snarare i träsleven.
– För en foodie som jag kändes det väldigt torftigt att bara packa ner några mackor och ett paket pulversoppa i ryggsäcken för en vandringstur. Min man och jag älskar ju att äta gott, så det ville vi ju göra även när vi var ute på tur.
Visserligen ger naturen en så stark kick att man kan bli lycklig av bara några blåbär och en klunk kaffe på vägen. Men Saara är ute efter den fulländade, hundraprocentiga njutningen, och då måste det serveras utsökt mat som matchar den storslagna naturen. Något så klassiskt som korv med bröd kan enkelt lyxas till genom att baka in den i croissant-deg tillsammans med kryddor och fyllning.
– När vi är ute i skog och mark förstärks våra sinnen; smaker och dofter blir så mycket starkare. Har man med sig riktigt god, hemlagad mat höjer man friluftsäventyret till en helt annan nivå.
Men det är inte bara för njutningens skull som det är viktigt att äta gott.
– Maten spelar en nyckelroll när vi är ute och vandrar, åker skidor, paddlar och så vidare. Efter en fysiskt ansträngande dag kan kroppen stänga av hungerkänslorna, man orkar inte äta. Då är det viktigare än någonsin att reta aptiten med något extra gott som får det att vattnas i munnen. Vi behöver få i oss energi och näring för att återhämta oss. Om kroppen inte får det som den behöver riskerar man att dra på sig skador. Om det dessutom är kallt behövs extra energi för att hålla värmen. Det lönar sig mångfalt att packa ner en måltid som man ser fram emot och kan njuta av, förklarar Saara.
Det har blivit populärt att laga och äta avancerade maträtter ute i det fria. Är det bara en trend eller en företeelse som är här för att stanna?
– Jag tror absolut att folk vill unna sig att äta gott efter en lång, ansträngande och utmattande dag i naturen. Jag tror att den trenden är här för att stanna, och jag hoppas att min bok kan inspirera till att prova nya maträtter när man är ute i skog och mark.
Och, tvärt emot vad man kan tro, så menar Saara att det inte behöver vara skrymmande och tungt att packa ner mat för en hel festmåltid.
– Nej, inte alls, den kan faktiskt rymmas i en vanlig fryspåse! Hemligheten bakom fantastiska matupplevelser ute i det fria är nämligen att torka maten som man har med sig innan man ger sig ut. Genom torkning sparar man ofantligt med utrymme och vikten reduceras till en bråkdel.
– Om du är sugen på att ta med en gryträtt till exempel, torkar du grönsakerna på 50 grader och svamp på 35 grader i ugnen (helst varmluft). Det brukar ta mellan fem och åtta timmar. Såsen, som ska vara tjockare än normalt, brer du ut på ett bakplåtspapper och torkar i ugnen (50 grader) så att den sedan kan smulas ner i en liten plastpåse tillsammans med exempelvis couscous och kryddorna som du vill ha i grytan. När det sedan är dags att äta häller du på kokande vatten, blandar ingredienserna och låter det sjuda tills det är färdigt. Sen är det bara att njuta!
Vilken typ av mat kan jag torka och ta med på utflykten?
– Det finns nästan inga begränsningar. Jag gör allt från grytor, wraps, korvrätter och crepes till härliga desserter och godis. Jag har till och med bakat mjuka kakor till fikat på mitt stormkök!
Varför är alla recepten i din bok vegetariska?
– Jag föredrar vegetarisk kost, men framförallt är det för att kött och mejeriprodukter kan vara kinkiga livsmedel att ha med. Grönsaker och plantbaserad mat har helt enkelt längre hållbarhet och är lättare att handskas med när man är ute.
Vilka misstag brukar nybörjare göra när det gäller matlagningen?
– De brukar ta med för mycket. Mitt motto är att skippa allt onödigt och tungt. Jag bär hellre god mat än en massa onödiga prylar.
Saara Atula
Ålder: 31 år.
Bor i: En villa i Rovaniemi, i finska Lappland.
Familj: Maken Markus.
Gör: Läkare inom företagshälsovården.
Aktuell: med boken Food In the Woods/Cozy Publishing.
Recept på Saaras vegetariska toad in the hole>>
Checklista för att laga i det vilda
Stormkök, (om du inte lagar över öppen eld.)
Det finns olika brännare att välja mellan: gasol, bensin, sprit och vedeldade. Tips: Välj mat som är snabblagad för att spara på bränsle.
Kastrull och stekpanna
Brukar ingå i stormkökssetet som du köper. Bra om setet innehåller 2 kastruller! Tips: Stekpannan kan användas som lock för att spara bränsle och förkorta koktiden.
Mattermos
Oumbärlig för förvaring av utflyktsmaten och för blötläggning av torkade rätter. Tips: Häll din torkade utflyktsmat direkt i termosen på morgonen. Tillsätt kokhett vatten och njut av en varm och härlig utflyktslunch några timmar senare!
Köksverktyg
En campingkniv, träslev eller något att röra med, tändstickor, tallrikar/skålar, mugg och bestick.
Enkla råvaror för nybörjaren att torka
MOROT
Skala, skiva och torka i 50° på bakplåtspapper ca 8 timmar i ugn, 6 timmar i mattork.
ÄPPLE
Skala, kärna ur, skiva tunt och torka i 50° på bakplåtspapper i ca 12 timmar i ugn, 6 timmar i mattork.
PURJOLÖK
Skölj, skär i tunna ringar och torka i 50° på bakplåtspapper i ca 4 timmar i ugn, 2 timmar i mattork.
KÖTT-, KYCKLING, SOJAFÄRS
Salta, krydda och bryn i teflonpanna utan fett tills färsen är helt torr. Bred ut på bakplåtspapper och torka i 70° i ca 10 timmar, 5 timmar i mattork.
Källa: Friluftsfrämjandet
Foto: Saara & Markus Atuka ur boken Food in the Woods/Cozy Publishing