Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Smörrebröd med färskpotatis, dragonmajonnäs och friterad kapris

05 jul, 2024
AvRedaktionen ELLE
Recept på smörrebröd med färskpotatis, dragonmajonnäs och friterad kapris
Det var när Hedvig Henrekson bodde i Köpenhamn som kärleken till mackor växte. Inte konstigt att ett smörrebröd med färskpotatis, dragonmajonnäs och friterad kapris är en favoritmacka!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så lyckas du med din aioliBrand logo
Så lyckas du med din aioli

Smörrebröd med färskpotatis, dragonmajonnäs och friterad kapris

Självklart delar Hedvig Henrekson med sig av favoritmackan – dansk kartoffelmad. Här gjord på gårddagens färskpotatis, men annan kall potatis funkar också såklart!

Annons

4 mackor

Du behöver:

4 skivor danskt rågbröd
8-12 kalla färskpotatisar
6 rädisor
1,5 msk kapris
Rapsolja
Krasse

Dragonmajonnäs:

1 st äggula
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1-2 dl rapsolja
2 tsk dragon (gärna färsk)
½ citron, zest
1 nypa salt

Picklad silverlök:

1,5 dl vatten
1 dl socker
½ dl ättika
1 silverlök

Gör så här:

  1. Koka upp vatten, socker och ättika. Låt svalna lite. Mandolina eller skär löken tunt och lägg ner den i lagen. Låt stå i minst 30 minuter.
  2. Vispa ihop äggulor, dijon, salt och vinäger i en bunke. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning så att det blir en tjock majonnäs. Addera finhackad dragon och citronzest.
  3. Hetta upp olja i en liten kastrull och lägg i kaprisen. Ta upp den efter ett par minuter och låt rinna av på hushållspapper.
  4. Mandolina eller skär rädisorna i tunna skivor.
  5. Rosta rågbröden i en torr panna och skär potatisen i skivor.
  6. Montera mackorna: börja med att lägga på potatisen på brödskivan och spritsa på dragonmajonnäsen. Toppa med rädisor, picklad silverlök, friterad kapris och krasse.

Recept: Hedvig Henrekson
Foto: Nami Kawakita

Annons