Så gör du en julfin snurrad kanelkrans
06 okt, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
En snurrad kanelkrans är riktigt vacker på fikabordet och en mycket uppskattad gåva!
Annons
Snurrad kanelkrans
Här snålar vi inte med den goda fyllningen. Knyt ett band runt kransen för att få den riktigt julfin.
8 bitar
Annons
Du behöver:
75 g smör
2 dl standardmjölk, 3 %
25 g jäst
25 g (knappt 2 msk) strösocker
1 tsk kardemummakärnor, stötta
1/2 tsk salt
1 ägg
Ca 425 g (ca 7 dl) vetemjöl
Kanelfyllning:
100 g smör
75 g farinsocker
1 msk mald kanel
1 tsk vetemjöl
Pensling:
1 ägg till pensling
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull och rör i mjölken. Ta bort kastrullen från värmen och låt blandningen svalna tills den är fingervarm.
- Häll mjölkblandningen över jästen i en bunke tillhörande en köksassistent. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, kardemumma, salt och ägg och tillsätt mjölet lite i taget. Knåda degen väl i 5–10 minuter tills den är slät och smidig. Låt degen jäsa varmt övertäckt med plastfolie i ca 1 timme.
- Kanelfyllning: Blanda smör, farinsocker, kanel och mjöl i en skål till en jämn kräm.
- Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk. Kavla ut degen med en kavel till en rektangel, 45x30cm.
- Bred ut fyllningen på degen i ett jämnt lager med en slickepott eller palett. Rulla sedan ihop degen till en rulle från långsidan.
- Skär rullen på längden så att du får två längder. Fäst dem längst upp och snurra dem försiktigt runt varandra, med snittytan uppåt. Forma den snurrade degen till en krans och fäst ändarna.
- Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper. Täck den med en ren fuktig handduk och låt jäsa i 20 minuter.
- Sätt ugnen på 200°. Pensla kransen med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 16–18 minuter tills gyllene och genomgräddad. Låt kransen svalna på ett galler.
Foto: Stine Christiansen
Annons