Sockerkaka med vit chokladkräm och röda bär – formad som en 5:a
sockerkaka med vit chokladkräm och röda bär – formad som en 5:a
För att baka siffrorna 5, 2, 6 och 9 behöver du både en fyrkantig och rund bakform. Här gör vi en femma – steg för steg.
8 portioner
Tid: 1 timme
Du behöver:
250 g mandelmassa
250 g (2 ¾ dl) strösocker
250 g mjukt smör
5 ägg
2 msk pressad citronsaft
90 g (1 ½ dl) vetemjöl
1 nypa salt
Vit chokladkräm:
2 gelatinblad
140 g vit choklad
½ vaniljstång
3 ½ dl vispgrädde
Dekoration:
200 g jordgubbar
125 g hallon
25 g minimaränger
Steg 1
Sätt ugnen på 180°. Smöra en fyrkantig bakform, 20 x 20 cm, och en rund springform, 20 cm i diameter. Klä dem med bakplåtspapper. Blanda grovriven mandelmassa, smör och socker. Vispa med elvisp till en krämig massa. Tillsätt ett ägg i taget, vispa mellan varje. Vänd ner citronsaft, mjöl och salt i smeten, vispa den jämn. Fördela smeten i båda formarna och grädda kakorna cirka 30 minuter tills de är gyllene och genomgräddade. Låt kakorna svalna på ett galler.
Steg 2
Vit chokladkräm: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter. Finhacka chokladen och lägg den i en skål. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Värm grädden och vaniljfröna till kokpunkten i en kastrull. Häll den varma vaniljgrädden över chokladen, lite i taget, och rör om tills choklad och grädde smält samman. Krama ur vattnet ur gelatinet och rör ner det i den varma chokladgrädden. Häll krämen i en skål, täck med plastfolie och ställ i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten.
Steg 3
Utskärning: Ta ut kakorna ur formarna. Stansa ut en cirkel, ca 7 cm i diameter, i den runda kakan så att den får ett hål i mitten. Skär bort ca en fjärdedel av kakan.
Steg 4
Skär den fyrkantiga kakan i 3 lika breda bitar. Dela en av bitarna på mitten. Du kommer att använda en lång kakbit och en kort bit till den här siffertårtan.
Steg 5
Montering: Lägg den långa kakbiten lodrätt, placera det korta kakstycket vågrätt intill, uppe till höger. Den öppna kakcirkeln placeras i botten så att kakan bildar siffran 5.
Steg 6
Dekoration: Vispa chokladkrämen luftig med elvisp. Spritsa krämen på kakan och toppa med bär och maränger.
Foto: Betina Hastoft