Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Sockerkaka med vit chokladkräm och röda bär – formad som en 5:a

26 apr, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Sockerkaka med vit chokladkräm och röda bär – formad som en 5:a
Förgyll någons födelsedag med en siffertårta! Här visar vi steg för steg hur du bakar en riktigt god femma!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du den klassiska drinken Espresso MartiniBrand logo
Så gör du den klassiska drinken Espresso Martini

sockerkaka med vit chokladkräm och röda bär – formad som en 5:a

För att baka siffrorna 5, 2, 6 och 9 behöver du både en fyrkantig och rund bakform. Här gör vi en femma – steg för steg.

Saftig tårta gjord på sockerkaka med vit chokladkräm och röda bär
Betina Hastoft
Annons

8 portioner

Tid: 1 timme

Du behöver:

250 g mandelmassa
250 g (2 ¾ dl) strösocker
250 g mjukt smör
5 ägg
2 msk pressad citronsaft
90 g (1 ½ dl) vetemjöl
1 nypa salt

Vit chokladkräm:

2 gelatinblad
140 g vit choklad
½ vaniljstång
3 ½ dl vispgrädde

Dekoration:

200 g jordgubbar
125 g hallon
25 g minimaränger

Steg 1

Baka sockerkakan och låt den svalna
Betina Hastoft

Sätt ugnen på 180°. Smöra en fyrkantig bakform, 20 x 20 cm, och en rund springform, 20 cm i diameter. Klä dem med bakplåtspapper. Blanda grovriven mandelmassa, smör och socker. Vispa med elvisp till en krämig massa. Tillsätt ett ägg i taget, vispa mellan varje. Vänd ner citronsaft, mjöl och salt i smeten, vispa den jämn. Fördela smeten i båda formarna och grädda kakorna cirka 30 minuter tills de är gyllene och genomgräddade. Låt kakorna svalna på ett galler.

Annons
3 goda toppings till kladdkakaBrand logo
3 goda toppings till kladdkaka

Steg 2

Ingredienser till vit chokladkräm
Betina Hastoft

Vit chokladkräm: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter. Finhacka chokladen och lägg den i en skål. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Värm grädden och vaniljfröna till kokpunkten i en kastrull. Häll den varma vaniljgrädden över chokladen, lite i taget, och rör om tills choklad och grädde smält samman. Krama ur vattnet ur gelatinet och rör ner det i den varma chokladgrädden. Häll krämen i en skål, täck med plastfolie och ställ i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten.

Annons

Steg 3

Stansa ut en cirkel från den runda sockerkakan
Betina Hastoft

Utskärning: Ta ut kakorna ur formarna. Stansa ut en cirkel, ca 7 cm i diameter, i den runda kakan så att den får ett hål i mitten. Skär bort ca en fjärdedel av kakan.

Steg 4

Skär den fyrkantiga sockerkakan i lika breda bitar
Betina Hastoft

Skär den fyrkantiga kakan i 3 lika breda bitar. Dela en av bitarna på mitten. Du kommer att använda en lång kakbit och en kort bit till den här siffertårtan.

Annons

Steg 5

Montera sockerkakan till en femma
Betina Hastoft

Montering: Lägg den långa kakbiten lodrätt, placera det korta kakstycket vågrätt intill, uppe till höger. Den öppna kakcirkeln placeras i botten så att kakan bildar siffran 5.

Steg 6

Vispa den vita chokladkrämen fluffig
Betina Hastoft

Dekoration: Vispa chokladkrämen luftig med elvisp. Spritsa krämen på kakan och toppa med bär och maränger.

Foto: Betina Hastoft

Annons