4 soppor med lyxiga toppings och tillbehör
1. Potatissoppa med tryffel, rom och örttoast
Potatissoppa är riktig fattigmansmat, men med topping av tryffel och rom når den lyxstatus.
4 personer
Ingredienser:
4 vitlökshuvuden
2 msk olivolja
20 g smör
1 gul lök, tunt skivad
1 liter grönsaksbuljong
750 g mjölig potatis
3 timjankvistar
salt
nymalen svartpeppar
2 dl crème fraiche
½ tsk tryffelolja
4 msk rom
½ citron, finrivet skal
Örttoast:
2 tsk finhackad slätbladig persilja
2 tsk finhackad dill
2 tsk finhackad gräslök
½ citron, finrivet skal
8 skivor surdegsbröd
50 g smör, smält
Gör så här:
Sätt ugnen på 180°. Spara 1 vitlöksklyfta från varje vitlökshuvud, vira in huvudena i folie och rosta i ugnen tills de är mjuka, ca 30 minuter. Låt svalna, kläm sedan ut vitlöksklyftorna.
Fräs lökstrimlorna i smör i en kastrull tills de är genomskinliga och mjuka, men inte fått färg, cirka 4–5 minuter. Hacka de råa vitlöksklyftorna fint och låt fräsa med 1 minut. Tillsätt potatis och timjan, fräs runt och häll sedan över buljong. Salta och peppra, låt koka upp. Låt puttra tills potatisen är mjuk, cirka 20–25 minuter. Tillsätt den rostade vitlöken och låt puttra i ytterligare 10 minuter. Lyft ur timjankvistarna. Tillsätt 1 dl crème fraiche och mixa med en stavmixer tills soppan är helt slät. Smaksätt resterande crème fraiche med tryffelolja, lite åt gången och smaka av.
Sätt ugnen på grill. Rör ihop örterna med citronskalet, salta och peppra. Stansa ut en cirkel ur brödet, spara kanterna till exempelvis krutonger. Rosta brödskivorna i ugnen, vänd en gång, tills de är gyllene på båda sidor. Pensla halva brödskivan med smör på båda sidor, doppa dem i örtmixen.
Servera soppan med tryffelfraiche, 1 msk rom, rivet citronskal och örttoast.
2. Ärtsoppa med mynta och cheddarklämmor
Ärtsoppa är en riktig vinterklassiker, här i en pigg variant med mynta och frasig osttoast.
4 personer
Ingredienser:
40 g smör
2 gula lökar, finhackade
1 fänkålshuvud, finhackat
4 vitlöksklyftor, finhackade
1,2 kg fläsklägg
500 g torkade gula ärter
350 g frusna gröna ärter
2 ½ dl babyspenat
1 ½ dl myntablad + lite extra till servering
1 ½ dl slätbladig persilja
½ citron, rivet skal och saft
Cheddarklämmor:
rumsvarmt smör
8 skivor vitt bröd
dijonsenap
60 g riven cheddar
Gör så här:
Fräs lök, fänkål och vitlök i smör i en kastrull tills de mjuknar, cirka 6–8 minuter. Tillsätt fläsket, häll i 4 liter vatten och koka upp, sänk värmen och låt puttra halvt täckt under lock tills skinkan är helt mör och faller från benet, cirka 1–1 ½ timme. Lyft ur fläsket, låt svalna och plocka sedan bort svål och ben. Dra isär köttet med gaffel, ställ åt sidan.
Tillsätt de torkade ärterna i kastrullen och koka tills de mjuknar, cirka 45 minuter till 1 timme. Tillsätt de frusna ärterna och koka 1–2 minuter till. Rör i spenaten, persiljan och myntan tills de mjuknar, 30 sekunder till 1 minut och mixa sedan soppan slät med stavmixer. Rör ner citronskal och -saft, salta och peppra.
Hetta upp ett smörgås- eller våffeljärn. Bred smör på alla sidorna av bröden. Bred dijonsenap ena sidan på alla brödskivorna, toppa sedan med lite strimlad skinka och osten på hälften av brödskivorna, salta och peppra och lägg på den andra hälften som lock. Grilla i smörgåsgrill eller i våffeljärn tills osten smält och brödet är gyllene. Servera soppan med toasten, strö över resterande skinka och lite extra mynta.
3. Jordärtskockssoppa med rosmarin och chorizoolja
Len, krämig och smakrik – med en het topping av fräst chorizo.
4 personer
Ingredienser:
300 g jordärtskockor
200 g potatis
3 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
olja, till stekning
7 dl hönsbuljong
1 dl havregrädde
2 dl vispgrädde
salt
färskmalen svartpeppar
1/2 citron, saften
Till servering:
1 msk olivolja
75 g chorizo
4 kvistar rosmarin
Gör så här:
Skala skockorna och potatis, skölj och skär i tärningar. Skala lök och vitlök och finahcka. Fräs skockor, potatis och lök i olja tills löken är genomskinlig, men inte fått färg. Häll över buljong och låt småputtra i 25 minuter, tills jordärtskockorna och potatisen är mjuka.
Mixa soppan med stavmixer och sila den. Häll tillbaka i grytan, tillsätt grädde och havregrädde och koka upp igen. Smaka av med salt och peppar samt citronsaft. Håll varmt.
Skär chorizon i tärningar, fräs dem i olja, tillsätt repad rosmarin mot slutet för att få dem krispiga. Servera soppan med chorizo, rosmarin och ringla över oljan i stekpannan över soppan.
4. Svampsoppa med timjan och roquefort-krutonger
En mustig silkeslen soppa med matig topping.
4 personer
Ingredienser:
20 g torkad svamp
60 g smör
1 dl olivolja
1 gul lök, strimlad
8 vitlöksklyftor, 2 finhackade och 6 krossade under ett knivblad
750 g färsk svamp, grovhackad
12 kvistar timjan
1 liter kyckling- eller grönsaksbuljong
salt
nymalen svartpeppar
200 g crème fraiche
½ citron, finrivet skal och saft
300 g stora svampar
1 msk rödvinsvinäger
Till servering:
½ baguette
roquefort eller blåmögelost
2 timjankvistar
Gör så här:
Lägg den torkade svampen i kokande vatten tills de mjuknar, cirka 10–15 minuter. Hetta under tiden upp hälften av smöret och olivoljan tills smöret börjar skumma. Tillsätt lök och hackad vitlök och fräs tills löken är genomskinlig och mjuk, men inte fått färg, cirka 4–5 minuter. Rör ner den färska hackade svampen och hälften av timjankvistarna och fräs tills de mjuknar, cirka 6–8 minuter, tillsätt sedan salt och peppar. Koka upp och låt puttra i 10–15 minuter.
Lyft ur timjankvistarna, tillsätt crème fraiche och mixa slätt med stavmixer. Rör ner hälften av de rivna citronskalen och håll varmt.
Sätt ugnen på grill, skär baguetten i stavar och rosta dem cirka 2–3 minuter. Hetta upp återstående smör och olja och lägg ner de stora svamparna däri, med hatten nedåt. Tillsätt den krossade vitlöken. Salta och peppra och stek tills toppen är gyllene, cirka 2–3 minuter. Vänd sedan svamparna, tillsätt resterande timjan och fräs några minuter till. Ta från värmen, tillsätt vinäger och citronsaft. Skeda upp soppan i varma tallrikar och toppa med de frästa svamparna och vitlöken, ringla även över smöret och oljan från pannan. Strö över repad timjan och servera med de frasiga brödbitarna tillsammans med osten.