Sparrissallad med vaktelägg och gräslöksmajonnäs
24 feb, 2023
AvLouisa Lorang
AvEva Boström
En frisk sparrissallad med vaktelägg och gräslöksmajonnäs lättar upp alla måltider den serveras till.
Annons
Sparrissallad med vaktelägg och gräslöksmajonnäs
De vackra små äggen blir guldstänk i den vårgröna salladen. Hittar du inte vaktelägg kan du ersätta med två hönsägg och dela i fjärdedelar.
4 portioner
Annons
Du behöver:
30 g gräslök
2 dl neutral olja
1 äggula
1 tsk salt
1 tsk dijonsenap
2 msk vitvinsvinäger
Sparissallad:
4 vaktelägg
1 knippe grön sparris
8 rädisor
2 små gurkor (skolgurkor)
2 huvuden hjärtsallad
1 knippe gräslök
Salt och nymald peppar
Gör så här:
- Gräslöksmajonnäs: Skölj gräslöken och hacka den grovt. Mixa med olja i en minihackare eller med stavmixer. Vispa äggulan med salt, senap och vinäger i en bunke. Mixa långsamt ner gräslöksoljan till en tjock, grön majonnäs. Smaka av med salt och ev lite mer vinäger.
- Sparrissallad: Koka äggen i 2 ½ minut och skölj genast med kallt vatten. Skala och skär i halvor strax före servering. Bryt av och kasta den nedersta, träiga delen av sparrisen. Blanchera sparrisen i kokande saltat vatten i 30–45 sekunder. Skölj med kallt vatten och låt rinna av. Skölj rädisor och gurka och skär i tunna skivor, gärna på mandolin. Lägg ev i isvatten för hålla dem extra spröda. Låt rinna av före servering. Skölj salladen och riv den grovt. Skölj och hacka gräslöken fint.
- Servering: Lägg upp sallad, sparris, gurka, rädisor, lite majonnäs och vaktelägg på ett fat. Strö över gräslök, salta och peppra.
Foto: Columbus Leth, Lisa Björner
Annons