Surf and turf med cowboybearnaise
13 dec, 2024
AvCatarina König
Hummer och oxfilé tournedos möts i lyxiga surf and turf – täckt av Catarina Königs svårslagna cowboybearnaise. Så festligt!
Annons
Surf and turf med cowboybearnaise
I surf and turf möts hav och land i en otrolig kombination!
Annons
4 portioner
Tid: 40 minuter
Du behöver:
4 oxfilé tournedos à 200 g (mittbitar)
3–4 msk smör att steka i + 1 msk rapsolja
1 vitlöksklyfta
3–4 kvistar färsk timjan
Salt
Nymalen svartpeppar
4 hummerstjärtar
Cowboybearnaise:
1 äggula + ½ äggvita
1 msk estragonvinäger
2 ½–3 dl rapsolja
2 ½ krm salt
1 tsk torkad dragon
1 krm chilipulver
1 nypa chiliflakes
2 krm paprikapulver
½ tsk torkad timjan
2 tsk finhackad persilja
2 tsk finhackad gräslök
½ citron, rivet skal
3-4 droppar pressad citron
Nymalen svartpeppar
Tillbehör:
Pommes frites
Gör så här:
- Cowboybearnaise: Vispa äggulan och vitan riktigt fluffig med en ballongvisp som du fäster på stavmixern. Ha i vinägern, fortsätt vispa. Tillsätt oljan droppvis under vispning tills det blir en fluffig majonnäskonsistens.
- Tillsätt alla kryddor, örter, citronzest och citronsaft. Fortsätt vispa. Ställ svalt.
- Tournedos & hummestjärtar: Sätt ugnen på 125º varmluft. Salta och peppra köttet runt om.
- Hetta upp en stekpanna med smör och rapsolja. Bryn köttet runt om. Tillsätt extra smör, en krossad vitlöksklyfta och färsk timjan. Ös köttet med smöret. Lägg över köttet i en ugnsform och ställ in i ugnen till en innertemp på 53º, 13–15 minuter.
- Fritera pommes fritesen.
- Vid servering. Hetta upp en stekpanna med smör. Stek hummerstjärtarna hastigt i smöret så de får fin färg. Lägg upp köttet på tallrikar. Toppa med hummerstjärtar och skeda över bearnaise. Dekorera med färsk timjan och servera med nyfriterade pommes.
Recept och foto: Catarina König
Annons