Svamp- och linssoppa
6 personer
Tid: 30 minuter
Du behöver:
1 liter kantareller (rensade, ev delade)
smör (till stekning)
1 vitlöksklyfta (tunt skivad)
1 gul lök (hackad)
1 morot (tärnad)
1 liter kantarellbuljong
2 dl röda linser
2 dl matlagningsgrädde
salt och nymalen svartpeppar
1 citron (saften)
färsk körvel
Gör så här:
Fräs kantarellerna utan fett i en stekpanna så att vätskan kokar bort, tillsätt 1 msk smör och fräs ytterligare någon minut.
Fräs vitlöken, löken och moroten i en kastrull med smör tills löken är mjuk. Häll på buljongen, linserna och 2/3 av svampen, och låt koka i 20 minuter. Tillsätt grädden och mixa soppan slät med stavmixer. Om soppan är för tjock så späd med vatten. Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft. Dekorera med körvel och den resterande svampen.