Svamp- och linssoppa
01 jun, 2010
AvSuzanne Ribbing
Lättlagad och mustig soppa som blir godast om den lagas i förväg. Det går bra att byta ut kantarellerna mot annan svamp.
Annons
Svamp- och linssoppa
Tänk vad bra med en soppa som blir godare om den lagas i förväg!
Annons
6 personer
Tid: 30 minuter
Du behöver:
1 liter kantareller (rensade, ev delade)
Smör (till stekning)
1 vitlöksklyfta (tunt skivad)
1 gul lök (hackad)
1 morot (tärnad)
1 liter kantarellbuljong
2 dl röda linser
2 dl matlagningsgrädde
Salt och nymalen svartpeppar
1 citron (saften)
Färsk körvel
Gör så här:
- Fräs kantarellerna utan fett i en stekpanna så att vätskan kokar bort, tillsätt 1 msk smör och fräs ytterligare någon minut.
- Fräs vitlöken, löken och moroten i en kastrull med smör tills löken är mjuk. Häll på buljongen, linserna och 2/3 av svampen, och låt koka i 20 minuter. Tillsätt grädden och mixa soppan slät med stavmixer. Om soppan är för tjock så späd med vatten. Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft. Dekorera med körvel och den resterande svampen.
Annons