Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Svamp- och linssoppa

01 jun, 2010
AvSuzanne Ribbing
Lättlagad och mustig soppa som blir godast om den lagas i förväg. Det går bra att byta ut kantarellerna mot annan svamp.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Svamp- och linssoppa.
Svamp- och linssoppa.

6 personer

Tid: 30 minuter

Du behöver:

1 liter kantareller (rensade, ev delade)

smör (till stekning)

1 vitlöksklyfta (tunt skivad)

1 gul lök (hackad)

1 morot (tärnad)

1 liter kantarellbuljong

2 dl röda linser

2 dl matlagningsgrädde

salt och nymalen svartpeppar

1 citron (saften)

färsk körvel

Gör så här:

Fräs kantarellerna utan fett i en stekpanna så att vätskan kokar bort, tillsätt 1 msk smör och fräs ytterligare någon minut.

Fräs vitlöken, löken och moroten i en kastrull med smör tills löken är mjuk. Häll på buljongen, linserna och 2/3 av svampen, och låt koka i 20 minuter. Tillsätt grädden och mixa soppan slät med stavmixer. Om soppan är för tjock så späd med vatten. Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft. Dekorera med körvel och den resterande svampen.

Annons