Svampgalette och päronsallad med blåmögelost
27 aug, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
AvPernille Skjødt
Den här enkla svampgaletten osar lyx! Särskilt i sällskap med den välsmakande päronsalladen med blåmögelost. Mums!
Annons
Svampgalette och päronsallad med blåmögelost
En galette är en rustik paj där degkanten viks in över fyllningen.
Annons
4 portioner
Du behöver:
1 förpackning paj- eller smördeg
500 g champinjoner
1 lök
1 ½ msk smör till stekning
1 ½ tsk torkad timjan
Salt och peppar
1 dl crème fraiche
1 tsk dijonsenap
1 tsk flytande honung
140 g riven mozzarella
1 näve färsk timjan
Päronsallad:
100 g salladsmix
3 fasta päron
2 msk balsamicoglaze
150 g blåmögelost
75 g valnötskärnor
Gör så här:
- Rulla ut pajdegen och lägg den i en ugnsfast form, 30 x 20 cm, eller på en plåt med bakplåtspapper.
- Rensa och skär svampen i bitar. Skala och finhacka löken.
- Stek svampen i en torr panna tills vätskan har avdunstat. Tillsätt smör, lök och timjan. Stek vidare ca 5 minuter tills blandningen är gyllenbrun. Smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 200°.
- Blanda crème fraiche, senap, honung, salt och peppar. Bred ut blandningen på pajbottnen, lämna ca 2 cm fritt runt kanterna. Strö över riven ost och fördela svampblandningen ovanpå. Vik in degen lätt över fyllningen. Grädda galetten i ugnen ca 25 minuter.
- Päronsallad: Skölj och torka salladen, skiva päronen.
- Lägg upp sallad och päron på ett fat och ringla över balsamicoglaze. Toppa salladen med smulad blåmögelost och grovhackade valnötter.
- Strö färsk timjan över den nybakade svampgaletten och servera med päronsalladen.
Foto: Columbus Leth
Annons