Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Julmat Baka inför julen Vintips till middagen

Ta vara på julens vanligaste rester – gör fattiga riddare och saffransplättar

03 dec, 2024
AvNami Kawakita
Ta vara på julens vanligaste rester – gör fattiga riddare och saffransplättar
Omvandla torra lussekatter till frasiga fattiga riddare och förvandla överbliven risgrynsgröt till läckra saffransplättar – Hilda Kirkhoff delar med sig av två svinnsmarta recept på julens vanligaste rester!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du en enkel one pot pasta med saffran och tomatBrand logo
Så gör du en enkel one pot pasta med saffran och tomat

Enligt en undersökning av Verian (tidigare Kantar Sifo), köper 2 av 3 svenskar för mycket mat inför jul och nästan 96% får rester över. För att inspirera till minskat svinn i jul har Hilda Kirkhoff, vinnare av Hela Sverige Bakar 2020, tagit fram två recept som passar lika bra till adventsfikat och kommande glöggmys. Vad sägs om att bjuda på fattiga riddare gjorda på lussekatter eller saffransplättar med lingongrädde?

Det bästa av allt är att båda recepten ger nytt liv till två av de vanligaste resterna under julen - lussekatter och risgrynsgröt. Perfekt för att omvandla lussekatterna som blivit torra eller risgrynsgröten som blivit över. Det går även att rädda julfika via Too Good To Go-appen.

Fattiga riddare med lussekatter i våffeljärn

Fattiga riddare med lussekatter i våffeljärn

Att göra fattiga riddare med lussekatter som gräddas i våffeljärnet är en suverän efterrätt eller fika. Väck liv i torra lussekatter genom att grädda dem i våffeljärnet, det gör att de får en härligt krispig yta, och direkt efter gräddning doppas de i en blandning av kardemumma och socker. Servera med en syrlig vaniljsmetana – mums!

Annons

4 portioner

Tid: 15 min

Du behöver:

Smör att grädda med
4 st lussekatter, torra funkar utmärkt
2 st ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk socker
1⁄2 krm salt
1 paket saffran (kan uteslutas)
1⁄2 dl vetemjöl
1 dl mjölk
1 dl grädde

Till servering:

1 burk smetana
1 tsk vaniljsocker
Nymald kardemumma
Färska fikon
Citronmeliss

Dekoration:

Strösocker
Mald kardemumma

Gör så här:

  1. Dela lussekatterna på mitten.
  2. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Tillsätt vaniljsocker, socker, salt och saffran. Vispa sedan ner vetemjölet tills smeten är jämn.
  3. Sätt på våffeljärnet och låt det bli varmt. Smöra lätt med smör innan du gräddar varje omgång.
  4. Doppa varje halva av lussekatten i smeten så att den täcks ordentligt. Lägg en halva i taget i våffeljärnet och grädda tills gyllene och krispig.
  5. Blanda strösocker och mald kardemumma i en tallrik. Doppa de nygräddade lussekatterna direkt i sockerblandningen så att de täcks.
  6. Blanda smetanan med vaniljsocker och servera tillsammans med färska fikon, eventuellt lite nymald kardemumma och citronmeliss.

Saffransplättar på risgrynsgröt med lingongrädde

Saffransplättar på risgrynsgröt med lingongrädde

Har du risgrynsgröt över från julens firande? Då har du en utmärkt bas för både plättar och pannkakor, gröten gör dem både fluffiga och mättande. Tillsätt saffran för en härlig färg och smak. Toppa med luftig lingongrädde för den ultimata kombinationen av sött och syrligt.

Du behöver :

En tub risgrynsgröt (500 g)
2 ägg
1 dl vetemjöl
1 1⁄2 dl mjölk
1 tesked bakpulver
1 paket saffran
Smör, för stekning

Till servering:

1–2 dl lingonsylt
3 dl vispgrädde

Dekorering:

Citronmeliss
Florsocker

Gör så här:

  1. Häll risgrynsgröten i en stor skål. Knäck i äggen och blanda med vetemjöl, mjölk, bakpulver, vaniljsocker och saffran. Rör om tills smeten är jämn.
  2. Värm ett plättjärn i gjutjärn på medelvärme. Om du inte har ett plättjärn, går det bra att använda en vanlig stekpanna. Lägg i en klick smör när järnet eller pannan är varm.
  3. Häll små klickar av smeten i plättjärnet eller stekpannan. Stek plättarna tills de är gyllenbruna på båda sidor. Vänd försiktigt med en stekspade.
  4. Vispa grädden tills den är lättvispad, alltså fluffig men inte för fast. Tillsätt sedan lingonsylten och rör om försiktigt med en sked eller slickepott tills lingongrädden får önskad konsistens. Anpassa mängden sylt efter smak.
  5. Servera de varma saffransplättarna med lingongrädden. Dekorera gärna med citronmeliss och florsocker.

Recept av Hilda Kirkhoff

Annons