Thaicurry med kycklingköttbullar
06 sep, 2022
AvLine Holt Nielsen
När det blir kallare ute vill vi värma oss med något riktigt varmt – som en klassisk thaicurry med kycklingköttbullar.
Annons
Thaicurry med kycklingköttbullar
Tänk på att styrkan på currypastan kan variera beroende på märke, smaka av för att få rätt mängd.
4 portioner
Annons
Du behöver:
500 g kycklingfärs
1 ägg
1 msk fisksås
1 ½ msk riven färsk ingefära
1 skalad riven vitlöksklyfta
½ dl panko
Salt och nymalen svartpeppar
Thaicurry:
½ gul lök
1 citrongräs
2 vitlöksklyftor
2 msk riven färsk ingefära
3–4 msk röd currypasta
4 dl kokosgrädde
2 dl vatten
3 msk fisksås
2 msk socker
1 lime olja, till stekning
Till servering:
4 portioner jasminris
1 salladslök
½ röd chili
Thaibasilka
Gör så här:
- Skala och finhacka löken. Krossa stjälken på citrongräset. Skala och finriv vitlök.
- Stek löken mjuk i olja utan att den tar färg, tillsätt sedan vitlök, riven ingefära och röd currypasta och låt fräsa med några minuter. Häll i kokosgrädden, vatten, citrongräs, fisksås och socker. Låt småputtra i 10 minuter.
- Blanda kycklingfärsen med ägg, fisksås, ingefära, vitlök, panko, salt och peppar. Forma till små bollar.
- Finriv skalet på limen, pressa hälften av saften och smaksätt curryn, smaka eventuellt av med mer socker.
- Lägg ner kycklingbullarna i curryn och låt koka i 5–7 minuter tills de är genomkokta. Kärna ur och hacka chili, ansa och hacka salladslöken.
- Servera thaicurryn med nykokt jasminris och strö över thaibasilika, salladslök och hackad röd chili.
Foto: Betina Hastoft
Annons