Torta fritta med parmaskinka och picklad lök
25 aug, 2023
AvLouisa Lorang
Torta fritta är ett friterat bröd som är vanligt i norra Italien där det oftast äts som snacks. Vi serverar det med parmaskinka och picklad lök!
Annons
Torta fritta med parmaskinka och picklad lök
De små friterade bröden ska göras precis innan servering. Allt annat kan förberedas men de små bröden är godast att äta varma direkt från grytan.
6 portioner
Annons
Du behöver:
300 g vetemjöl, gärna tipo 00
1 tsk salt
1 ½ dl mjölk
15 g jäst
30 g rumsvarmt smör
Rikligt med smakneutral olja eller olivolja
Picklad lök:
4 bananschalottenlökar
75 g torkade fikon
1 dl balsamvinäger
½ dl strösocker
Till servering:
200 g parmesan
150 g parmaskinka
Gör så här:
- Blanda ihop mjöl och salt. Värm mjölken, häll den i en stor skål och lös upp jästen i den. Rör i mjölet i den ljumma mjölkblandningen och knåda till en deg, gärna i en köksassistent. Tillsätt smöret och knåda igen i 5–10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i 2 timmar.
- Picklad lök: Skala löken och skiva den på längden. Skär fikonen i grova bitar. Blanda lök och fikon med balsamvinäger och socker i en kastrull och låt det sjuda i 6–7 minuter eller tills vinägerlagen har tjocknat och löken är mjuk. Låt löken svalna i lagen. Kavla ut degen till ca 5 mm tjocklek med en kavel.
- Värm upp en gryta med rikligt med olja, oljan ska vara ca 180 °. Skär degen i bitar, ca 3 x 4 cm. Fritera degen, 4–5 bitar åt gången, i den varma oljan. Vänd dem under tiden. Låt kuddarna rinna av på ett galler.
- Servera de varma torta fritta direkt på ett stort fat med parmesan, parmaskinka och picklad lök.
Foto: Rikke Westesen
Annons