Ugnsbakad lax med gott rotfruktstrassel
23 feb, 2024
AvCamilla Pérez
Inte bara är ugnsbakad lax så gott, det är dessutom busenkelt. Bara smaksätt med det du gillar, in i ugnen och sen är det bara att ha tålamod.
Annons
Ugnsbakad lax
Gör en god kryddblandning med dina favoritkryddor och bre på laxen. Kummin och citron blir supergott.
Annons
4 portioner
Du behöver:
1 laxsida
1 citron
1/2 msk flingsalt
1 msk olivolja
1 tsk chilipeppar
2 tsk mortlad kummin
Rotfruktstrassel:
½ kålrabbi
1 polkabeta
2 morötter
1 liten sötpotatis
Till servering:
Krasse
Gör så här:
- Skala rotfrukterna och strimla dem, gärna med en grönsaksstrimlare.
- Med airfryer: Sätt airfryern på 160° och tillaga en rotfrukt i taget, på grund av airfryerns storlek, i ca 10 minuter.
- I ugn: Sätt ugnen på 150° och lägg trasslet på en plåt med bakplåtspapper i ca 30 minuter. Stäng av ugnen och låt stå i 30 minuter till för att torka. Fördela trasslet över laxen vid servering.
- Sätt ugnen på 175°. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper. Riv skalet av citronen och blanda ihop med salt, olja, chilipeppar och kummin.
- Gnid in blandningen över laxen och ställ in plåten mitt i ugnen i ca 30 minuter.
- Strö nyklippt krasse över laxen precis innan servering.
Foto: Lina Eidenberg Adamo
Annons