Ungsrostade rotsaker med hollandaisedipp
08 okt, 2024
AvGitte Heidi Rasmussen
Bjud på grönsaker och dipp på nytt sätt – ugnsrostade rotfrukter med enkel hollandaisedipp.
Annons
Ungsrostade rotsaker med hollandaisedipp
Senhösten är rotfrukternas tid!
Annons
4 förrättsportioner
Tid: 50 minuter
Du behöver:
200 g persiljerötter
¼ rotselleri
200 g morötter
½ purjolök
½ citron, saft och rivet skal
1 msk olivolja
Salt och nymalen svartpeppar
4 skivor parmaskinka
Hollandaisedipp:
20 g hollandaisesåspulver
2 msk majonnäs
1 dl gräddfil
1 näve slätbladig persilja
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 180°.
- Skär persiljerötter och rotselleri i lika stora bitar. Skär morötterna i stavar och purjolöken i 5 cm långa bitar. Vänd runt allt med citronsaft och -skal, olivolja, salt och peppar. Bred ut på bakplåtspapper på en ugnsplåt.
- Baka grönsakerna i ugnen i 25 minuter tills de är klara. Vänd ett par gånger under tiden. Skruva upp ugnen till 220°. Lägg parmaskinkskivorna på galler, och placera dem ovanför grönsakerna. Stek i ugnen ca 10 minuter.
- Hollandaisedipp: Rör ihop hollandaisepulvret med majonnäs och crème fraiche till jämn sås. Låt stå kallt till servering.
- Servera grönsakerna med smulad parmaskinka, hackad persilja och dipp.
Foto: Betina Hastoft
Annons