Vårgrön ärtsoppa med vitt vin
Soppa serverar vi gärna året om och den här gröna, goda varianten passar perfekt på vårkvisten.
4 portioner
Soppa:
2 schalottenlökar
1 purjolök
1 klyfta vitlök
1 1/2 msk smör
1 1/2 dl vitt vin
3 dl färdig grönsaks- eller hönsbuljong
500 g frysta gröna ärter
1 dl vispgrädde
1 citron, lite av saften
Salt och svartpeppar
Till servering:
4 msk crème fraiche
Rostat bröd
Garnering:
30 g hasselnötsflagor, eller hackade nötter
Färska örter eller groddar
Ätliga blommor
Gör så här:
1. Hacka löken grovt. Ansa purjolöken och skär i skivor. Finhacka vitlöken. Stek all lök i smör några minuter, utan att den tar färg.
2. Tillsätt vinet och låt koka in.
3. Tillsätt buljong och frysta ärter och låt allt sjuda cirka 10 minuter.
4. Mixa soppan med stavmixer.
5. Tillsätt grädde. Smaka av med lite citronsaft, salt och peppar.
6. Rosta nötflagorna i en torr stekpanna.
7. Fördela soppan i tallrikar, klicka lite crème fraiche på toppen.
8. Strö nötflagor, örter eller groddar och gärna lite ätbara blommor över och servera tillsammans med rostat bröd.
Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft