Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Västerbottenspaj med rostade tomater

09 jul, 2024
AvAnna Wendt
AvBitte E:son Forsberg
AvEva Boström
Recept på västerbottenspaj med rostade tomater
Lisa Björner
Västerbottenspajen blir både extra fin och extra god med rostade tomater.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bakat och klart #1 – Godaste jordgubbstårtanBrand logo
Bakat och klart #1 – Godaste jordgubbstårtan

Västerbottenspaj med rostade tomater

Västerbottenspajen passar ju på alla bord, oavsett om det är påsk, midsommar, kräftskivan, knytis, picknick eller bara som den är – här med en liten tvist i form av tomater.

Västerbottenspaj blir både extra fin och extra god med rostade tomater.
Äntligen tid för tomater Lisa Björner
Annons

6 portioner

Du behöver:

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:

4 dl riven västerbottensost
150 g tomater, gärna olika storlekar

Äggstanning:

4 ägg
3 ½ dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk hackad färsk oregano

Garnering:

Färsk basilika

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Pajdeg: Blanda mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en degboll. Svep in degen i plastfolie och låt vila i kylen ca 20 minuter. Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga skalet med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna något.
  3. Fyllning: Strö ut osten i pajskalet. Dela de stora tomaterna och fördela ut i formen. De små kan vara hela.
  4. Äggstanning: Vispa samman ägg, grädde, salt, peppar och oregano, och häll i formen.
  5. Grädda strax under mitten i ugnen ca 40 minuter eller tills pajen har stannat helt och fått fin färg.
  6. Vid servering: Garnera med basilika.

Foto: Lisa Björner

Annons