Västerbottenspaj med rostade tomater
09 jul, 2024
AvAnna Wendt
AvBitte E:son Forsberg
AvEva Boström
Västerbottenspajen blir både extra fin och extra god med rostade tomater.
Annons
Västerbottenspaj med rostade tomater
Västerbottenspajen passar ju på alla bord, oavsett om det är påsk, midsommar, kräftskivan, knytis, picknick eller bara som den är – här med en liten tvist i form av tomater.
Annons
6 portioner
Du behöver:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
4 dl riven västerbottensost
150 g tomater, gärna olika storlekar
Äggstanning:
4 ägg
3 ½ dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk hackad färsk oregano
Garnering:
Färsk basilika
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°.
- Pajdeg: Blanda mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en degboll. Svep in degen i plastfolie och låt vila i kylen ca 20 minuter. Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga skalet med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna något.
- Fyllning: Strö ut osten i pajskalet. Dela de stora tomaterna och fördela ut i formen. De små kan vara hela.
- Äggstanning: Vispa samman ägg, grädde, salt, peppar och oregano, och häll i formen.
- Grädda strax under mitten i ugnen ca 40 minuter eller tills pajen har stannat helt och fått fin färg.
- Vid servering: Garnera med basilika.
Foto: Lisa Björner
Annons