Vindruvsgelé – på druvor som aldrig mognar
07 jul, 2023
AvRedaktionen ELLE
Tänk att du kan ta tillvara på även omogna druvor – genom att göra en läcker vindruvsgelé!
Annons
Vindruvsgelé
Har du en vinranka med druvor som aldrig hinner mogna? Här kommer ett recept på vad du kan göra med druvorna. Du kan ju också ta mogna druvor, om du har turen att ha det, eller vänta till första frosten gjort druvorna sötare.
Så gör du ett geléprov:
Häll ut lite gelé på ett fat, låt stå i rumstemperatur i 5-10 minuter och kolla att den börjar geléa sig. Annars kan den kokas lite till.
5-7 burkar
Annons
Du behöver:
550 g vindruvor
330 g skivat äpple med kärnhus
550 g (ca 5 ½ dl) vatten
75 g (ca ¾ dl) strösocker per 100 g avrunnen saft
Gör så här:
- Lägg druvorna, äpplet och vattnet i en kastrull. Koka upp och sätt på locket. Sänk till låg värme så att det precis puttrar och låt puttra i 20 minuter.
- Häll ner i en silduk över en bunke och låt rinna av i cirka 30 minuter.
- Väg upp vätskan i en ny ren kastrull. Tillsätt 75gram (ca ¾ dl) socker per 100 gram (ca 1 dl) juice. Koka upp under omrörning tills sockret lösts upp och låt koka i 10–12 minuter. Skumma av.
- Gör ett geléprov (se ovan). Om det inte stelnar låter du det koka lite till. Annars tappar du upp gelén på steriliserade varma burkar. Oöppnad burk håller 6 månader i kylen, öppnad i 3–4 veckor.
Recept: My Feldt Foto: Linda Lomelino
Annons