Populärt: Sofia Richie GraingeTv-serierBoktipsKrönikor

Nanna Blondell: "Man är den man är genom toppar och dalar"

14 jun, 2024
AvRebecca Jardsdotter
nanna blondell intervju elle närbild
Richie Keegan
I sommar lever hon dubbelliv – som fikande föräldraledig och mordutredare i serien Concordia. ELLE möter skåde­spelaren Nanna Blondell och pratar AI, vänskap och att jobba i hemtjänsten med Lykke Li.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Behind the scenes med Edvin Ryding & Felicia MaximeBrand logo
Behind the scenes med Edvin Ryding & Felicia Maxime

Det bästa med att vara skådespelare är, enligt Nanna Blondell, att få testa så många olika liv. I sommar lever hon minst två: som mordutredande Isabelle Larsson i AI-utopin Concordia, och som fikande, hobbyklättrande och vänträffande föräldraledig i hemstaden Stockholm. Familjens senaste tillskott, sex månader gammal, jollrar och smackar vid Nannas höft.

– När jag var yngre hade jag en helt annan stress i relation till mitt yrke. Jag har inte tid över till prestationsångest! Det kanske har med åldern att göra. Jag har kommit till en punkt där jag bestämt mig för att inte oroa mig. Det är jätteskönt att bli äldre.

Annons

Med sina 37 år känns ordet ”äldre”, ur ett generellt perspektiv, inte som den bästa beskrivningen. Utifrån sin prestation är Nanna dock, sagt med kärlek och respekt, gammal i gejmet – med över 20 år av skådespelande för tv, film och teater. Många minns henne i serier som Livet enligt Rosa och Andra Avenyn och desto fler internationella ögon har riktat blicken på den Stockholmsfödda skådespelaren efter rollerna i House of the Dragon, Black widow och nu den stundande Concordia.

Att jobba på engelska

Innebär engelskspråkigt mer förberedelse?

– Det krävs typ … styrketräning i munnen inför en internationell film! På engelska måste manuset liksom få ro i munnen. Med Concordia ändrades manuset konstant, ibland samma dag som inspelning, och karaktären får inte sluddra eller ha problem med språket. Men Isabella är svensk, så jag kunde köra lite svengelska, tack och lov, skrattar Nanna.

Serien med internationell casting utspelar sig i en imaginär, framtida, utopisk svensk stad, där AI används för att skapa ett gott liv. Här finns ingen sjukdom eller brottslighet, och staden trygghetsövervakas av kameror.

Annons

– I vår tid kan jag förstå att människor vill leva i ett samhälle där poliser inte behövs och man aldrig kan bli deprimerad.

nanna blondell intervju elle närbild
"Själv har jag ingen oro för AI", säger Nanna Blondell till ELLE.Richie Keegan

Jag är inne i en positiv era i livet

Nanna Blondell

Hur är din egen inställning till teknik?

– En kompis till mig som jobbar med teknik blir dystopisk av tanken på AI, och tycker att det måste regleras innan AI blir smartare än människan. Själv har jag ingen oro över det. Jag kanske är naiv, men jag har en stark idé om att människan alltid kommer vilja ha det verkliga. Folk går på konserter, teatern lever, vi träffas i verkligheten även om vi lika väl kan ses över skärmen. Jag tror vi kommer fixa det här. Jag är inne i en positiv era av livet. AI kommer kanske kunna bota sjukdomar, eller lösa klimatkrisen, vem vet?

Annons

Vänskapen med Lykke Li

Ja, teknik för ju också samman – din bästa vän, artisten Lykke Li, bor ju i USA. Pratar ni mycket online?

– Ja! På Facetime. På kvällen för mig, på morgonen för henne. Vår vänskap är liksom via Facetime? Vad sjukt, det har jag inte tänkt på tidigare, haha. Det är ju så vanligt! Men hon kommer till Sverige minst en gång per år, ibland reser jag till henne. Hon är min närmsta vän.

Vad gör att ni fortsätter hålla ihop?

– Vi har känt varandra så länge. Vi gick i samma klass på gymnasiet ett år, jobbade i hemtjänsten ihop, åkte till New York första gången när vi var 19. För mig är hon familj. När vi umgås IRL säger vi inte så mycket – vi gör en recap i tio minuter, sedan hänger vi i soffan. Vi kan vara väldigt tysta i varandras sällskap. Vi har nog aldrig gått ut ihop? Sådana kompisar har man ju, men så är inte vi. Vi har delat mycket av de stora delarna i livet.

Att agera utopi under tre månader av inspelning i Rom var nytt, spännande och kul, menar Nanna, men en verklig sådan? Det skippar hon helst.

Annons

– Jag är ointresserad av utopi! Livet handlar om balans. Man måste få vara ledsen, vara arg, göra fel, göra rätt, ta beslut, ångra sig. Är det inte så? Perfektion känns psycho, som en skräckfilm. Man är den man är genom sina toppar och dalar, tänker jag.

nanna blondell intervju elle närbild
"Jag tycker det är jobbigt att stanna kvar, stå still"Richie Keegan

Funderar du ofta på dina toppar och dalar?

Nanna tystnar en stund.

– Ärligt talat är jag väldigt onostalgisk. Jag är otroligt osentimental kring allt. Jag tänker ibland att jag nog borde stanna upp, se tillbaka över alla år och roller och väga toppar och dalar. Men jag gör aldrig det.

Hur har det blivit så?

– Jag tycker det är jobbigt att stanna kvar, stå still. Jag vill vidare. I jobbet går man all-in i en roll, då är den det viktigaste som finns, sedan måste man släppa det.

Annons

Varför det?

– Det är mitt sätt att överleva i branschen. Är man lite ”kylig” gentemot ett avslutat projekt känns det inte lika stort när det ska tas emot av andra.

Det finns mer än att bara komma in och vara skådis

Nanna Blondell

Framtidsplaner?

– Jag är sugen på att skriva eget, ta fler kreativa beslut, vara mer delaktig i processerna. Det finns mer än att bara komma in och vara skådis. Eller, bara och bara, det är ju det roligaste jag vet.

Gammal kärlek rostar aldrig, sägs det väl.

– Ordspråk är jag nog lite för ung för än, skrattar Nanna och stryker sin senaste kärlek längs med ryggen.

– Men i det här fallet är jag nog tvungen att hålla med.

FAKTA

Namn: Nanna Blondell.
Ålder: 37 år.
Yrke: Skådespelare.
Aktuell: Med serien Concordia på SkyShowtime.
Familj: Maken Oskar och två barn.
Följ: @nannablondell

Annons