Populärt: Sofia Richie Grainge Tv-serier Boktips Krönikor

Netflix avslöjar 3 nya nordiska tv-serier

26 sep, 2024
AvLouise Berglund
Nya tv-serien Synden på Netflix
Foto: Carolina Romare/Netflix
Nya nordiska originalserier är på väg. ELLEs Louise Berglund var på plats under Netflix pressdag i Stockholm. Här är 3 kommande tv-serier.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
3 saker du inte visste om White LotusBrand logo
3 saker du inte visste om White Lotus

Under en pressdag på sitt nya kontor i Stockholm avslöjade Netflix tre nya skandinaviska projekt. Och vi kan se fram emot allt från kära återseenden till nya originalformat och bokbaserat innehåll.

I en paneldiskussion berättade serieskaparna om de nya satsningarna, castingprocessen och sina egna favoritseriekvällar.

3 nordiska nya tv-serier som släpps 2025:

Synden

Tv-serien Synden utspelar sig på den skånska landsbygden. Ett mord är centralt och i en smygtitt på serien fick vi se hur två poliser går in i ett hus. Där inne spelas hög musik. De hittar blodspår, en sönderslagen kruka och tömda tablettkartor. När den kvinnliga polisen tittar ut genom fönstret ser hon en död man.

Seriens skapare, Peter Grönlund, berättar att det är ett familjedrama och samtidigt en thriller. En av poliserna har en koppling till offret och tvingas navigera mellan ett nät av lögner.

Annons

– Jag gillar att skapa spänning, säger han under paneldiskussionen.

Castingprocessen till Synden är speciell. I serien blandas nämligen skådespelare med icke skådespelare.

– Det är typ tre skådespelare med i serien. Resten är inte skådespelare.

Sult

Sult är baserad på Tine Høeg’s bok med samma namn. Serieskaparna Louise Miertz och Ditte Hansen, som ofta brukar stå framför kameran men nu istället tar plats bakom den. I tv-serien utforskas det stora samhällsproblemet infertilitet – och framför allt hur det är att som kvinna känna samhällets krav och syn på att skaffa barn. Den kvinnliga huvudkaraktären Mia träffar Emil, en man som har barn sen innan.

I smygtitten från serien fick vi se en dråplig men varm sekvens. Det nyetablerade paret avbryts mitt under sex av att Emils telefon ringer. Hans två barn är på väg upp till lägenheten och Mia måste smita ut genom en bakdörr. Men plötsligt upptäcker barnen en extra tandborste frågar sin pappa vems det är. Efter lite tvekan säger han att den tillhör en kvinna som heter Mia och hans dotter konstaterar att han ler. ”Det är för att Mia gör mig glad”, säger han.

Annons

– Det har varit så få serier av och med kvinnor. Så det är bara att dyka in, säger Ditte Hansen om projektet.

Om att ha tagit steget bakom kameran tycker de båda att det känns kul.

– Det är ganska skönt som omväxling, säger Louise.

– Det är ett privilegium att göra båda, säger Ditte.

Home for christmas säsong 3

Home for christmas
Foto: Netflix

Det var fem år sedan vi såg Johanne och Jonas sist. Alltså de två huvudrollerna i den norska tv-serien Home for christmas, spelade av Ida Elise Broch och Felix Sandman. Men nu är det dags för ett återseende. Den romantiska komediserien får en tredje säsong, som skrivs av ett helt kvinnligt manusteam.

Annons

Serieskaparen Per-Olav Sørensen beskriver själv Home for christmas som en varm filt, även om han ironiskt nog själv helst kollar på serier med helt motsatt handling. House of cards, till exempel.

I den kommande säsongen av Home for christmas har fem år passerat, precis som i verkligheten. Johanne är nu 35. Hon tar sig an en ny roll på jobbet och är singel. Det har gått månader sedan hennes breakup med Jonas. Hon ska börja dejta igen, men frågan är om hon kommer våga bli kär på nytt.

– Det blir en möjlighet att starta om och se vad som hänt nu. Huvudkaraktärerna är på en annan plats, säger Per-Olav.

Eftersom den kommande säsongen fortfarande är i skrivarfasen blev det ingen smygtitt på nytt material.

Alla tre serier som presenterades av Netflix under pressdagen kommer att ha premiär 2025.

Annons