Syster-duon är två av Sveriges mest anlitade manusförfattare
Tove och Sofie Forsman har nyligen varit på besök i sina 18-årsjag. I alla fall i tanken. One more time, en kommande Netflix-film som systrarna skrivit manus till, handlar nämligen om en 40-årig kvinna (Hedda Stiernstedt i huvudrollen) som efter en olycka vaknar upp som 18-åring år 2002.
– Jag fyller 40 i år och var 19 det året så helt naturligt har tankar på den tiden kommit upp under skrivandets gång. Men när jag tänker tillbaka på det tidiga 2000-talet har det slagit mig hur annorlunda mycket var. Jag tänker mest på hur variationslösa och ofta sexistiska idealen var i både film- och modevärlden. Det som gällde var i princip vit, ung och supersmal, typ Kate Moss-heroin-chic, säger Sofie.
– Vi återkommer ofta till gymnasietiden. När vi skrev Young royals gick jag verkligen i tonår. Började lyssnade på samma indiepop som jag gjorde då och läste gamla dagböcker, säger Tove som är sex år yngre än Sofie.
Vi ses i systrarnas arbetsrum vid Liljeholmen i Stockholm. Här, i ett gammalt rivningskontrakt som rymmer kontor och ateljéer för ett hundratal frilansande kreatörer, ses de dagligen ”vanlig kontorstid” för sitt gemensamma författande. Sedan 2019 då de började jobba ihop på heltid har de skrivit ett dussin manus tillsammans – däribland Netflix-serierna Young royals vars andra säsong har premiär inom kort och Barracuda queens som kommer nästa år. För tillfället utvecklar Sofie och Tove en ny tv-serie som ”de inte kan avslöja så mycket om” för en svensk kanal. Men just den här veckan har de en liten paus för att titta på de senaste projekten de skrivit manus till. Två långfilmer och tre serier som spelats in under våren.
– Att skriva manus är ett teamarbete där man bollar med producent, regissör och kunden (kanalen) under skrivandets gång. När vi väl lämnat texten är vi inne och tycker till om det behövs, men i stort sett är vårt jobb klart. Det är nyttigt att se det inspelade materialet. Vad som faktiskt funkade och vad som inte blev som vi tänkte, säger Tove.
Sedan 2017 har systrarna jobbat tillsammans. På den tiden jobbade Tove som journalist, just då som redaktör på tidningen Vi föräldrar – medan Sofie skrev manus på egen hand. I samband med att hon fick sitt andra barn började hon dock fundera på om hon ”skulle fortsätta i den här osäkra branschen för alltid”. För nytändning anmälde hon sig till en kurs i att skriva för tv-serier på Stockholms konstnärliga högskola. Och bad därtill om input från systern Tove om en manusidé hon ville utveckla.
– Du var så peppig och hade så mycket bra att komma med! Jag kände med en gång att jag ville jobba mer med dig och frågade om vi inte kunde utveckla idén tillsammans.
Frågan visade sig vara ett genidrag. Sedan den dagen skriver syrrorna allt tillsammans och är därtill några av landets mest anlitade manusförfattare.
– Jag hade nog aldrig kommit på att jag skulle kunna jobba med film om det inte var för Sofie … Till skillnad från henne såg jag inte ens särskilt mycket på film eller tv under min uppväxt. Vi hade ettan, tvåan och fyran och tre videofilmer hemma som jag såg om och om igen; Drömkåken, Cry baby och Pretty woman, småskrattar Tove.
Vad är fördelarna med att jobba som en duo?
– Vi blir båda som en mer komplett person av att jobba tillsammans och vågar ta större plats i hela processen. Det är bra att jobba med någon som det är lätt och kul att vara modig med, säger Tove.
– Och att ha någon annan som läser ens texter innan man skickar iväg dem till nästa person, gör att vi ofta kan leverera en högre kvalitet. Vi har ju redan redigerat varandras texter innan de går vidare, säger Sofie.
Fördelarna med att ha sin syster som närmsta kollega?
– Det är roligt för sedan vi började jobba ihop har vi förstått att vi verkligen har en gemensam bas. Att vi har en gemensam ton och samma humor, säger Sofie.
– Ja, vi ser varandras idéer väldigt snabbt och tydligt. Jag kan skriva ett litet utkast och Sofie snappar upp det på en gång, säger Tove.
– Samtidigt är vi ganska olika varandra i vårt temperament. Jag är otålig och snabb medan Tove är mer eftertänksam. Jag har nog blivit mer noggrann sedan vi började jobba ihop, säger Sofie.
– Och jag får mer gjort. Ibland är det bra att inte fastna i saker för länge. Vi blir en väldigt bra kombo när vi får vinna ungefär varannan gång, säger Tove.
Vad är den största utmaningen i ert jobb?
– Eftersom det är så många som jobbar med ens texter, testas ens ”darlings” hela tiden. Skrivande är väldigt personligt, det kan vara jättekänsligt när någon går in och ändrar och tar bort saker som man skrivit som man själv verkligen trott på. Det är en balansgång mellan att ha respekt för vad den andra har skrivit, men att samtidigt ha friheten att få tycka till och ändra, säger Tove.
– Manusskrivandet är ett ensamarbete samtidigt som man måste vara social och en teamplayer. Introvert och extrovert på samma gång. Och alla andras tyckande kan vara en källa till frustration. Man behöver lära sig att sålla i all feedback och att hålla kvar vid sin egen vision, säger Sofie.
Hur hanterar ni arbetsrelaterade konflikter?
– Konflikter har ofta uppstått när hela produktionen befunnit sig i ett stressat läge. Då, när så mycket pengar och annat står på spel, är det lättare att vi också ryker ihop. Vi kan bli arga på varandra, men är ganska bra på att hålla det på en nivå som man gör med en kollega … Ofta slutar det med att vi säger okej, men hur som helst vill jag fortsätta jobba med dig, säger Sofie.
– Ja, ibland blir vi rädda och tänker att nu orkar hon säkert inte med det här mer … Då har det varit viktigt att vi bägge uttalat att vi vill jobba med varandra trots allt, säger Tove.
Var är ni om tio år?
– Då driver vi ett eget produktionsbolag. Och jobbar mer exekutivt med innehåll tillsammans med nya manusförfattare, säger Tove och får en nickning av Sofie.
Systrarna Forsmans 6 bästa tips till dig som vill lyckas som manusförfattare
1. Skriv dåligt
Det är bättre att skriva något dåligt än inget alls. Och en dålig text går alltid att göra bättre.
2. Släpp prestigen
Ibland når ens idéer inte hela vägen fram, då är det viktigt att kunna lyssna på andra och tänka om.
3. Gå i terapi
Inte bara för att skriva bättre utan också för att bygga bättre arbetsrelationer. Och för att klara den press det innebär att prestera på beställning och ta emot feedback.
4. Satsa
Ge det tid och testa att skriva på heltid. Tänk inte att det ska hända på fritiden. Det finns många bra kurser och man har alltid rätt att ta tjänstledigt för studier.
5. Skriv på egna idéer
Frågan om egna idéer kommer ofta. Därför är det bra att ha några på lager. Även om de inte produceras så visar de vem du är som författare och är användbara som arbetsprover.
6. Ge inte upp
Man får många nej och det är lätt att tappa hoppet. Men fortsätt skriva och prata om dina idéer. Plötsligt är tajmingen rätt och du får ett ja.
FAKTA
Namn: Sofie Forsman.
Ålder: 39 år.
Yrke: Manusförfattare.
Bor: Södermalm i Stockholm.
Familj: Sambo, två barn och två katter.
Bakgrund och utbildning: Alma Manusutbildning 2012, skrivit på heltid sedan 2013.
Namn: Tove Forsman
Ålder: 34 år.
Yrke: Manusförfattare.
Bor: Södermalm i Stockholm.
Familj: Sambo, två barn och en katt.
Bakgrund och utbildning: Har en kandidat i Journalistik och etnologi vid Södertörns högskola och gick sedan kurs i att skriva manus vid Stockholms konstnärliga högskola.
Aktuella: Netflix-serien The playlist, Netflix-filmen One more time (premiär 2023) och som avsnittsförfattare till andra säsongen av Young royals. Young royals vann Kristallen 2022 för Årets unga dramaserie och Årets program.
Följ: @forsman.forsman
Foto: Beata Holmgren/Studio Femme