15 enkla snacks och tilltugg till festen
Dessa små läckerheter kan serveras varma eller kalla, enkla eller mer komplexa, och de kan inkludera allt från ost och charkuterier till miniatyrversioner av populära rätter eller innovativa smakkombinationer. Oavsett om de serveras vid en festlig tillställning, som en del av en trerättersmiddag eller bara som ett sätt att välkomna gästerna, så är ett par välsmakande tilltugg alltid uppskattat!
Hur mycket tilltugg går det åt?
Tänk hellre för mycket än för lite. Det finns inget tråkigare än en fest där såväl dricka som mat tar slut alldeles för tidigt. Så var generös i överkant när du beräknar mängden mat och dryck.
Läs mer: Planera fest – allt du behöver veta!
Lättare tilltugg före maten: 3–5 tilltugg/gäst, gärna 3 olika sorter.
Mingel några timmar: 3–5 tilltugg/timme, gärna 5–8 olika sorter.
Helkvällsmingel: 10–15 tilltugg/gäst, gärna minst 8 olika sorter.
Allt du behöver till kommande fester!
Här är 15 tips på snacks och tilltugg för alla smaker:
1. Chips med löjrom och smetana
En av de viktigaste egenskaperna för ett riktigt bra tilltugg är att det går att äta med en hand i en tugga – dessa lyxigt goda chips med smetana och löjrom sätter ribban för kvällen!
Till recept>>
2. Dipp med dill, citron, rödlök och rom
Ett måste på alla mingel! Den här dippen är en given succé så bli inte förvånad när gästerna ber om receptet innan festen är över!
Till recept>>
3. STEKTA RÄKOR MED VITLÖKSOLJA OCH MAJONNÄSDIPP
En tapasfavorit som tåls att lagas om och om igen! Ha gärna ett gott bröd vid sidan av att doppa i vitlöksoljan när räkorna är uppätna.
Till recept>>
4. Parmesanchips med löjrom och citronkräm
Parmesan och löjrom – ett vinnande koncept som osar lyx men som fortfarande är enkel att göra. Servera chipsen med en frisk citronkräm, löjrom och lite rödlök, som gjorda för att sköljas ner med ett glas bubbel.
Till recept>>
5. QUESADILLA MED KRONÄRTSKOCKA OCH SPENAT
Quesadillas är perfekt bjudmat som går att fylla med i stort sett vad som helst, dessa är enkla att anpassa efter gästerna och är ett suveränt vegetariskt alternativ. Det går bra att förbereda och sedan bara värma på i ugnen!
Till recept>>
6. SMÖRDEGSPIZZA MED RÖDBETOR OCH CHÈVRE
Smidig pizza att förbereda genom att förgrädda smördegsbotten och baka rödbetorna i god tid. Grädda och skär i färdiga snittar – otroligt goda till ett glas bubbel!
Till recept>>
7. BLINIER MED AVOKADO OCH ROM
Boveteplättarna går bra att steka någon dag innan och sen när det är dags toppas de med avokado, rom och rödlök. Byt ut rom mot tångrom för ett vegetariskt variant!
Till recept>>
8. BRESAOLARULLAR MED RICOTTA
Snabba rullar där en god ricottakräm rullas in i tunna skivor av bresaola. Ett försvinnande gott tillbehör!
Till recept>>
9. Prosciutto, melon och minimozzarella
En magisk kombination av sött, salt och krämigt! Ringla över lite örtolja och servera på gafflar – redo att ätas!
Till recept>>
10. Rödbetshummus
Färgglad variant av klassisk hummus! En röra som passar till chips, kex, grönsaksstavar, bröd – ja, i stort sett allt!
Till recept>>
11. Oliver med vitlök och rosmarin
Perfekt tilltugg som gästerna kan plocka med innan maten. Oliverna blir ännu godare när de kryddas upp lite. Glöm inte att ställa fram tandpetare och en liten skål för kärnorna!
Till recept>>
12. Små langos med romtopping
Perfekt att servera som små lyxbitar när man har många gäster.
Till recept>>
13. Sötstarka rostade nötter
Nötterna är ett fantastiskt litet snack som med fördel går att fixa dagen innan. Just dessa sötstarka nötter är riktigt goda med en kall öl.
Till recept>>
14. KARAMELLISERADE POPCORN MED HAVSSALT
Ingen lista är komplett utan något sött – vi älskar dessa karamelliserade popcorn med havssalt! Det är inte dumt alls att ringla smält choklad över och servera popcornen i individuella glas eller muggar.
Till recept>>
15. Den perfekta ostbrickan
Det finns en djungel av ostar och rekommendationer om vad som är godast att dricka till – vi reder ut vad det finns för olika ostar och hur mycket du behöver.