Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

5 mattrender som gör comeback 2025

18 dec, 2024
AvNami Kawakita
5 mattrender som gör comeback 2025
Årets julklapp 1990 ser ut att göra comeback och surdegshotellen verkar slå upp dörrarna igen. Äldre trender och matlagningstekniker kommer tillbaka när vi vill bli bättre i köket.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Lyxiga och heta snabbnudlarBrand logo
Lyxiga och heta snabbnudlar

Nytt år, nya vanor. En ny undersökning från HelloFresh visar att sex av tio svenskar vill bli bättre i köket och åtta av tio vill lära sig en ny matlagningsteknik. Mest av allt vill vi faktiskt bli bättre på att baka surdegsbröd.

— I början på 2010-talet såg vi en stor surdegstrend med surdegsbagerier och surdegshotell. Nu verkar trenden vara på väg tillbaka, denna gång kanske till följd av lågkonjukturen. Att kunna baka något som är billigt, gott och mättande är inte en dålig kombination i tuffare tider, säger Sofia Fattori, gastronomisk chef på HelloFresh.

Annons

Förutom att intresset för surdeg skjutit i höjden är det en gammal goding från 90-talet som ser ut att göra comeback, nämligen årets julklapp 1990 – wokpannan. Det är egentligen inte så konstigt, den asiatiska matkulturen har länge varit stark i Sverige. Vi är också nyfikna på hur man gör sin egen pasta, så det är inte omöjligt att en och annan pastamaskin kommer inhandlas under nästa år.

Trots det stora intresset för att bli bättre i köket stoppas fem av tio svenskar av tidsbrist, vilket är den främsta anledningen till att många avstår att laga en viss maträtt. Recept med ingredienser och kryddor som vanligtvis inte finns hemma är också en vanlig anledning till att man avstår, följt av att rätter kan innehålla ingredienser man inte är van vid. Sofia Fattoris bästa tips är att inte överkomplicera saker och ta små steg när du vill testa något nytt. Wok och pasta är två bra exempel på fantastisk mat som kan göras på kort tid, med få ingredienser och där du lätt kan experimentera dig fram.

Annons

Matlagningsteknikerna svenskarna vill lära sig

1. Surdegsbakning

Starta din egen surdeg
Magdalena Paluchowska

Få saker var så populära på 2010-talet som surdegen! Överallt dök det upp surdegsbagerier och surdegshotell. Att baka sitt eget surdegsbröd är egentligen inte så svårt, här är det tålamod som gäller.

Recept: 3 goda surdegsbröd

2. Wokning

Årets julklapp 1990 gör comeback – wokpannan
IVASHstudio

Vill du bli proffs på att woka så borde du investera i en wokpanna, då trillar ingredienserna ner i botten där det är som varmast. Extra goda nyheter för dig som har kvar den du fick i julklapp 1990!

Annons

Recept: Wokade nudlar med kyckling

3. Göra egen pasta

Allt fler svenskar är nyfikna på att göra sin egen pasta
Mikhaylovskiy

Allt som krävs för att göra egen pasta är fyra ingredienser, och även här en del tålamod. Kanske det inte blir perfekt första gången men ju fler gånger du gör det, desto bättre kommer det bli!

Läs mer: Så gör du din egen pasta

4. Fermentering

Fermenterade grönsaker och drycker är bra maghälsan
Antonina Vlasova

Att fermentera innebär att man låter råvaror jäsa i en kontrollerad process. Vanliga saker vi äter som är fermenterade är surkål, kimchi och kombucha. Dessutom kan det hjälpa till att stärka både immunförsvar och matsmältning!

Annons

Läs mer: Gör din egen kombucha

5. Fritering

Fritera mera vill vi bli bra på 2025
Ermak Oksana

Allt blir godare när det friteras så det är inte alls konstigt att fler vill bli bättre på det! Kanske har airfryern sett sina bästa dagar, nu vill vi ha the real thing!

Recept: Krispig kycklingsandwich

Foto: TT

Annons