Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Dietisten Karoline Petterssons bästa tips för bra budgetmat

04 jan, 2024
AvJenny Norberg
Dietisten Karoline Petterssons bästa tips för bra budgetmat
Plånboksvänlig mat som dessutom håller dig pigg, mätt och frisk – går det ens? Jo, faktiskt! Dietisten Karoline Pettersson har koll på både budget och näring när det gäller kosten – och ger här sina bästa tips.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood #1 - Så gör du en krämig spenatpastaBrand logo
Middag hos Wood #1 - Så gör du en krämig spenatpasta

Bra mat som är näringsrik och budgetvänlig – går det? Eller är det en omöjlig utmaning? Inte för dietisten Karoline Pettersson, som i boken Budget-bra fokuserar på just det: tips och recept på rätter och ingredienser med mycket näring per krona.

– Jag ville hitta den där fina mellanvägen där man kan göra sin vanliga handling lite billigare och med små enkla medel spara mer och inte lägga onödiga pengar på ”trendiga” produkter. Att göra det enkelt och hälsosamt i vardagen.

Finns det något du tror läsarna kommer bli överraskade av?

– Kanske att det inte är fokus på så mycket trendiga livsmedel? Jag älskar ju till exempel färsk frukt och bär eller varför inte en bowl med svart ris? Men om vi tar svart ris så är det ju en superdyr vara som inte innehåller något magiskt alls.

Hur sammanfattar du din matfilosofi?

– Mitt mantra är ju att inte krångla så mycket utan mer fokusera på mat som får dig att må bra. Med det sagt så innebär ju må bra så mycket: god energi på dagarna, inga dippar, en mage som fungerar bra med regelbundna toalettbesök och även en pigg och stark kropp för att utföra det man tar sig för.

Annons

Vilket är ditt absolut bästa spartips när det gäller mat – om du bara får välja ett?

– Då måste jag nog säga planering, för det är ju ändå grunden till allting. Planera inköp, planera vad man ska laga och planera för matlådor.

Hur tror du att framtidens mat kommer se ut?

– Vi kommer att äta mer hållbart och fokusera på att laga ännu mer från grunden hemma. Hållbart innebär ju bland annat mer vegetariskt, att inte slänga mat och även mer fokus på holistisk helhet.

I boken Budget-bra får du tips på mat som både är billig och dessutom näringsrik.
I boken Budget-bra får du tips på mat som både är billig och dessutom näringsrik.

Karolines bästa budgettips

Jag tänker så här: Budget-bra och hälsosam mat är lika med mat som ger mycket näring per krona. Ofta kan mindre näringsrik mat vara billigare per kilo, men ger då också mindre näring per krona. Exempel på sådan mat är färdiga köttbullar, fiskpinnar, kycklingnuggets eller pommes frites. Den typen av mat blir i slutändan dyrare sett till näring per krona eftersom man måste komplettera med annat för att få i sig mer näring.

Annons

Följderna blir att vi lägger pengar på sådant som inte bidrar med någon direkt näring, vilket bland annat kan ge sämre immunförsvar och ökad risk för olika sjukdomar längre fram. Att äta näringsfattigt leder dessutom ofta till sötsug, vilket också kan göra att man snabbt behöver köpa någonting för att täcka upp för det. Inte sällan hamnar man i en kiosk och handlar något i matväg som är både dyrt och mindre bra för hälsan.

Ibland är det tvärtom

Man kan dock inte alltid se ett samband mellan högre pris och mer näring. Tittar vi i grönsakshyllan är det ibland tvärtom – en billig råvara innehåller mer näring än en som kostar mer. Exempelvis är gurka och isbergssallad, vilka nästan bara innehåller vatten och knappt någon näring alls, ofta mycket dyrare än till exempel färska morötter eller vitkål. Förutom morötter och vitkål är andra grönsaker värda att satsa på, exempelvis ärtor, blomkål, broccoli, spenat och gröna bönor. Ofta är färska grönsaker dyrare än frysta, men näringsmässigt är det knappt någon skillnad. Det är snarare så att de frysta är ett bättre köp i och med att de har frysts in när de är på toppen av sin näringstäthet.

Annons

Bra köp

Så vilka grönsaker, frukter och bär ska du då satsa på för att få mer näring per krona? Jo, färska rotfrukter samt vitkål och rödkål. Och frukt och bär från frysdisken. Lägg dessutom till baljväxter så har du en riktigt budget-bra början. Baljväxter är väldigt användbara i matlagning, både för att mätta och näringsberika. Använd dem gärna i smoothies, röror, såser och grytor. Det finns många exempel i boken där jag har använt baljväxter som bas, men även för att berika och fylla ut.

Frys in i stället för att kasta

Färsk frukt är gott, passa gärna på att handla när det är extrapris. Satsa helst på frukt i säsong, och om det är möjligt, svenskodlat. Säsongsbaserat och svenskt gynnar ju även vår miljö på sikt. Men alla har vi nog köpt för många bananer eller något annat som blivit liggande där hemma och blivit dåligt. Men det finns ett bra trick! Hacka bara i tid upp i små bitar och frys in portionsvis. Det funkar i princip med all frukt. Även om en del tappar lite i textur så finns smak och näring kvar – perfekt för olika sorters smoothies!

Annons

Med frukt och bär i frysen fixar du lätt och snabbt en smoothie, bowl eller en sorbetliknande röra. Passar fint till frukost eller mellanmål.

Samma sak gäller grönsaker: skär i bitar och frys in. Sedan är det bara att ta fram för att dryga ut exempelvis köttfärssåsen, grytan, lasagnen och soppan. Fryst spenat är väldigt användbart – den bidrar inte med mycket smak men med desto mer näring. En näringsbomb som kan blandas ner i det mesta, inte minst i smoothies.

Karoline Pettersson
Gör: Dietist, föreläsare och coach.
Aktuell: Med boken Budget-bra/Bonnier Fakta.

Utdrag från boken Budget-bra!/Bonnier Fakta
Foto: Lina Eidenberg Adamo

Annons