7 billiga livsmedel du alltid bör ha hemma – och recepten att laga
Oavsett om det sinar lite i plånboken eller om du vill äta nyttigare så finns det ett par livsmedel att alltid ha hemma. Många av dem med lång hållbarhet och många anvädningsområden. Vi har listat våra måsten i skafferiet och recepten vi helst lagar!
1. Burktomater
Färska tomater kan vara dyra och risken finns alltid att de ligger i kylen och blir dåliga innan du hinner använda dem. Just därför är det så bra att alltid ha ett par burkar med krossade tomater hemma. Burktomater är en bra bas i såser, soppor och på pizzan. Du är aldrig långt ifrån en god måltid med en burk krossade tomater i skafferiet.
favoritrecepten med krossade tomater
Enkel pasta med chorizo och tomat
Grönsakslasagne med champinjoner
Shakshuka med vita bönor och avokado
2. Äpplen
En av de billigaste frukterna och även de svenska äpplena brukar inte kosta allt för många kronor per kilo. Äpplen är goda, nyttiga och huvudingrediens i allas favoritdessert äppelpajen. Hur många fler argument behöver du?
Gott med äpplen
Äppelkompott med kaksmul och vaniljkräm
3. Morötter
Vi älskar morötter! Den är billig, nyttig och mer mångsidig grönsak hittar du inte! Skiva och ät den rå med en god dipp, riv och baka saftiga frallor, woka med nudlar, koka en soppa eller baka en morotskaka. Möjligheterna är oändliga!
Bevisen att morötter funkar i allt
Morotssoppa med grönkålschips och halloumikrutonger
4. Baljväxter
Till baljväxter hör bönor, linser och ärtor och de är fullproppade med protein, vitaminer, mineraler och långsamma kolhydrater. Dessa livsmedel är otroligt billiga och dessutom väldigt bra mat. Med linser kan du dryga ut köttfärssåsen eller ersätta köttet helt och göra en vegetarisk variant. Med kikärtor kan du göra hummus, denna fantastiska röra som passar till precis allt!
Enkla recept med bönor och linser
Huevos rancheros med bönor, ägg och salsa
5. Ägg
Ägg är ett livsmedel många av oss redan har stående men nu tar vi dem till en ny nivå! Ägg är näringsrika, mättande och är basen i så många recept. Detta fantastiska livsmedel förtjänar att lämna våra frukostbord och bli huvudrätten. En enkel frittata eller en ugnsomelett sköter sig själv i ugnen, mättar många och blir en suverän matlåda dagen efter!
ägg-stra goda favoriter
Frittata med svamp, timjan och parmesan
Ugnsomelett med chèvre och paprika
6. Potatis
Chips, pommes, mos, gratäng, bakad eller soppa – listan kan göras lång och alla har sin favorit med vår käraste knöl. Fördelen med potatis är att den håller länge om den förvaras rätt så satsa på ett svalt, mörkt och inte alltför fuktigt utrymme. Kanske du rentav har ett eget litet land där du kan odla egen?
Tre recept där potatisen är stjärnan
Potatis- och krassesoppa med rödlök
Entrecôte med smashad potatis och kall bearnaisesås
7. Havregryn
Havregrynsgröt är en frukostfavorit hos många, vilket inte är så konstigt. Det ger en lång mättnadskänsla och innehåller massa nyttigheter. Börja med en hälsosam rutin och starta dagen med havregrynsgröt.
Havregrynsgröt med en twist
Havregrynsgröt med banan, choklad och jordnötskräm
Havregrynsgröt med tahini och dadelsirap
Bildkälla: TT/Shutterstock